Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Hessel voor Hessel

Uitzenddatum: Zo. 20 maart 2005, 20.15u
Verslaggeving: Alje Kamphuis en Josette Kootstra

De zesjarige Hessel Tros is ernstig ziek. Zijn ziekte is zo zeldzaam dat er geen geld voor onderzoek is. Volkszanger Hessel van der Kooij probeert via een groot optreden en de CD 'Hessel voor Hessel' geld in te zamelen om onderzoek naar zijn ziekte te kunnen financieren.

Kleine Hessel
Drie maanden na zijn geboorte werd duidelijk dat Hessel Tros een ernstige aandoening heeft. Na zes weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, werd bij hem het syndroom Aicardi-Goutières geconstateerd: een stofwisselingsziekte waardoor zijn hersenen langzaam verkalken. Hessel is daardoor lichamelijk gehandicapt en zal steeds minder kunnen.

Grote Hessel
Hessel van der Kooij is troubadour en vrijbuiter uit Terschelling. Begonnen als café-eigenaar, ontwikkelde hij zich tot artiest. Hij trad onder meer op in Ahoy' en de Heineken Music Hall.

Actie
Nu zet grote Hessel zich voor kleine Hessel in. Omdat Hessels aandoening zo zeldzaam is, in Nederland zijn maar vijf mensen met deze ziekte, is er geen geld voor onderzoek. De enige mogelijkheid om voldoende geld bijeen te krijgen, er is zo'n 140.000 euro nodig, is inzamelingsacties te organiseren.

Concert
Afgelopen zaterdag, 19 maart, trad Hessel van der Kooij samen met zijn dochter Tess op in een uitverkocht Thialf. Het doel: voldoende geld inzamelen om kleine Hessel te helpen.

Links:
Hessel voor Hessel
Hessel Kooij (grote Hessel)
Informatie over Aicardi-Goutières