Gemeente Leeuwarden

Groots passieconcert Leeuwarder Bachvereniging

Bron: Leeuwarder Bachvereniging (21-02-2005) Op zondag 20 maart geeft de Leeuwarder Bachvereniging een Passieconcert in de Doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk te Leeuwarden. Op het programma staan twee cantates, beide geschreven door een nog jonge Bach: cantate "Christ lag in Todesbanden" BWV 4 en cantate "Himmelskönig, sei willkommen" BWV 182.

Van de niet zo bekende Antonio Caldara wordt uitgevoerd zijn verrassend fraaie Stabat Mater (1670-1736) waarbij trombones aan het klankpalet zullen worden toegevoegd. Antonio Caldara werd in ca. 1670 in Venetië geboren en was in zijn jeugd zanger in de San Marco. Als componist werkte hij in Italië, Spanje en voornamelijk in Wenen in dienst van keizer Karel VI en kardinaal Ottoboni. Caldara is een van de grootste figuren der Venetiaanse late barok in de Muziek en de beste opvolger van Corelli (1653-1713) op het gebied van de Sonate. In Italië had men niet voldoende belangstelling voor zijn werk, in Wenen was hij echter een van de grootste figuren uit de eerste helft van de 18e eeuw.

Zijn stijl is individueel door de eigenaardige mengeling van zuidelijke en Weense elementen, door zijn knappe contrapuntiek en zijn dikwijls meeslepende melodieën. Hij componeerde ruim tachtig opera's, serenades, dramatische cantates, oratoria, missen, motetten, sonates en klaviermuziek. Caldara overleed in 1736 te Wenen Solisten in dit concert zijn Roelien van Wageningen/ sopraan, Femke de Boer/ alt, Pieter Jaap Idema/ tenor en Douwe Kamminga/ bas Instrumentale ondersteuning wordt wederom gegeven door het ensemble van de Leeuwarder Bachvereniging met Hendrikje van den Berg/ continuo. Het geheel staat onder leiding van de vaste dirigent van de Leeuwarder Bachvereniging Jacolien Quarré.

De toegangsprijs bij de entree van de kerk bedraagt EUR 15,00 (CJP en 65+ EUR 13,50).

Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar á EUR13,50 bij de leden of tot zaterdag 19 maart na 18.00 uur telefonisch te bestellen via 058-251 95 44 of 058-2133606. www.leeuwarderbachvereniging.nl