Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, maart 2005

Filosoof Charles Vergeer over Jezus : de man met de verminkte vingers

Tijdens deze laatste lezing in de Blikopener Speciaal serie van dit seizoen gaat de filosoof Charles Vergeer op zoek naar de historische persoon van Jezus: ontdaan van de mythen en verhalen die al heel snel rond hem heen geweven werden, vaak tot gebruik voor eigen doeleinden.

In afwijking van eerdere publicaties wordt er na afloop van deze lezing géén film vertoond.

De lezing, georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Oss, Groene Engel en Brabants Dagblad, vindt plaats in de Groene Engel op zondagmiddag 20 maart (Palmpasen) en duurt van 14.00 - 16.00 uur. Aansluitend speelt er een jazzband in het theatercafé. Kaarten kosten 7 euro en zijn verkrijgbaar bij de Groene Engel, boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss.

Charles Vergeer (1947) is docent wijsbegeerte en ethiek aan de Fontys hogescholen te Eindhoven en Tilburg. Hij publiceerde tal van boeken op het gebied van de antieke filosofie en op letterkundig terrein.

Tijdens de lezing wordt, aan de hand van het oudste verhaal over het leven en lijden van Jezus, het evangelie van Marcus, het verschil tussen het verhaal van de gelovigen en het verslag van de gebeurtenissen verduidelijkt. Door zorgvuldige analyse van de tekst komt Vergeer tot onthutsende ontdekkingen.

En wij, wie zijn wij eigenlijk? dat is de vraag die Plotinus stelde. De mens nam deel aan de grote ordening, was daarvan onderdeel, microkosmos. Hij kende daarmee zijn plaats en het was in orde met hem.

Toen het antieke begrip kosmos - natuurlijke orde - verdween, was het zijn Schepper, God, die hem zijn plaats wees.

De moderne mens sinds Descartes werd zich bewust zelf een plek te moeten creëren in deze wereld wilde hij niet verloren gaan. Ons bestaan moet ergens staan en staande gehouden worden. Het moderne bewustzijn en de techniek brachten veel voort, maar gaven ze ons ook een plek om onszelf te zijn? Wie zijn wij eigenlijk? Een natuurlijk wezen met duistere zijden? Een wezen dat nergens echt aarden kan en zich hechten? Een ééndagswezen, als een vonk van het vuur, snel weer dovend in het duister van de eeuwige nacht? Een dier met Vernunft of een beest, extra onmenselijk door zijn verstand?

De vraag en wij, wie zijn wij eigenlijk? wordt hier op een heel indringende wijze gesteld. De tekst van Vergeer, die berust op een serie in Wageningen gegeven colleges, heeft de grote verdienste moeilijke vragen te verhelderen. Het boek draagt het karakter van een ongemeen boeiend en intrigerend gesprek met grote filosofen als Aristoteles, Pascal, Hegel en Heidegger.

Zelfs als alles goed gaat en er niet zoveel meer te wensen over blijft, komen vaak de trage vragen op: waarom toch dit alles? Waar is het toch allemaal goed voor? De mens leeft zeventig, tachtig jaar... en gaat weer heen naar waar hij vandaan kwam, het stille en duistere. Soms is het ziekte of gebrek, dan weer sterven of het breken van een relatie, een onvervuld verlangen dat ons met vragen achterlaat. Wie zorgzaam met anderen wil omgaan en hen hulp wil verlenen, kan niet om deze trage vragen heen. Juist omdat pastorale en andere antwoorden verregaand vervaagd zijn en ontbreken, werden deze vragen des te kwellender. De wijze waarop Charles Vergeer in deze vragen weet door te dringen zonder met voortijdige antwoorden aan te komen, is bijzonder inspirerend. Hier wordt niets bedacht, hier worden mensen aan het denken gezet.

De Blikopener Speciaal serie, die dit seizoen voor het eerst georganiseerd werd, bleek veel mensen aan te spreken. Gemiddeld kwamen er tot nog toe ca. 180 mensen naar de lezingen. Uit de reacties van bezoekers bleek, dat een dergelijke serie met een overkoepelend thema in een behoefte voorziet.

De bibliotheek gaat zich daarom, samen met haar partners, beraden over een voortzetting van dit initiatief in het komend seizoen 2005-2006.

Meer informatie: www.bibliotheekmaasland.nl/blikopener/