CDA Den Haag


Standbeeld voor Koningin Juliana in hofstad

Adri Kaland, raadslid CDA Den Haag

Op 20 maart is het een jaar geleden dat prinses Juliana overleed. Als Koningin Juliana heeft zij inmiddels haar plaats in de geschiedenis ingenomen. Koningin Juliana heeft een bijzondere plaats in de harten van de generatie van de wederopbouw die tijdens haar regeerperiode opgroeide.

Om haar een blijvende plaats te geven in de Nederlandse geschiedenis is het CDA in de gemeenteraad van Den Haag van mening dat Koningin Juliana met een standbeeld of monument zou moeten worden geëerd. Den Haag is hiertoe de meest geschikte locatie, zij is immers de Koninklijke Residentie en telt reeds vele vorstelijke beelden. In de Hofstad staan beelden of monumenten van graaf Willem II tot koning Willem II en van de Koninginnen Emma en Wilhelmina.

Het raadslid Adri Kaland heeft hiertoe schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders in Den Haag. Hij wil weten welke stappen nodig zijn om tot de realisering van een (stand)beeld of monument te komen en op welke termijn dit zou kunnen worden verwezenlijkt. Een locatie heeft Adri Kaland nog niet in gedachte, maar dit zal volgens het raadslid in de omgeving van het Binnenhof, het Lange Voorhout of het Paleis Noordeinde kunnen zijn. De schriftelijke vragen zijn in de bijlage gegeven, naar verwachting worden zij voor eind april 2005 beantwoord.