Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon tweede in Wereldbekerwedstrijd Den Bosch

20/03/2005

's-Hertogenbosch, 20 maart 2005
Net een balletje teveel kostte vierspanrijder Ysbrand Chardon de overwinning van de Wereldbekerwedstrijd in 's-Hertogenbosch. De eerste plaats ging zeer verrassend naar de Zweedse menner Jan-Erik Pålsson, die dit jaar voor het eerst deelneemt aan de Wereldbekerserie. De Hongaar Zoltan Lazar zette in Den Bosch zijn beste prestatie van dit seizoen neer door op de derde plaats te eindigen. Wild card rijder Ton Monhemius mocht na zijn overwinning in de warming up wedstrijd als laatste starten, maar kon dit voordeel niet benutten. De manegehouder uit Halfweg raakte halverwege het parcours volledig uit zijn ritme en moest met 35 strafpunten de piste verlaten.
Chardon kreeg tijdens de warming up wedstrijd te maken met pech toen zijn voorpaarden op weg naar de finish ten val kwamen. Gelukkig bleven de paarden ongedeerd en kon de drievoudig Wereldkampioen vandaag gewoon aan start verschijnen. `Voor het incident had ik mijn span lekker aan het lopen en dat goede gevoel had ik vandaag weer,' vertelt Chardon. `Pålsson reed gewoon sterker en de beste heeft vandaag gewonnen.' Chardon is in het Wereldbekerklassement naar de tweede plaats gestegen, op 3 punten verschil van drievoudig Wereldbeker winnaar Michael Freund. Beide menners komen volgende week aan start tijdens de laatste wedstrijd in het Zweedse Gothenburg. Mocht Chardon winnen en Freund wordt tweede, dan zal er een beslissende barrage gereden worden om de winnaar van de vierde editie van de Wereldbeker te bepalen.
Jan Erik Pålsson, Nicke genoemd, was uiteraard zeer tevreden met zijn prestatie: `Vooral de bodem en het publiek in Den Bosch waren geweldig,' glundert Pålsson, die met zijn overwinning in Den Bosch een startplaats in Gothenburg verdiende. Ook de Australiër Boyd Exell en de Zwitser Werner Ulrich zullen komend weekend naar de Zweedse havenstad afreizen. Tomas Eriksson zal met de wild card starten. Tijdens de persconferentie liet Wereldbekerdirecteur Max Amman weten dat het concours hippique in Genève, Zwitserland, in 2005/2006 opnieuw deel zal uitmaken van de serie.

Uitslag CAI-W `s-Hertogenbosch:

1. Jan-Erik Pålsson (Swe) 136,08 (5)

2. Ysbrand Chardon (Ned) 138,95 (10)

3. Zoltan Lazar (Hun) 154,07 (15)

4. Tomas Eriksson (Swe) 149,96 (15)

5. Jozsef Dobrovitz (Hun) 161,43 (20)

6. Ton Monhemius (Ned) 204,05 (35)

Stand na 6 van de 7 Wereldbekerwedstrijden:

1. Michael Freund (Ger) 27

2. Ysbrand Chardon (Ned) 24

3. Boyd Exell (Aus) 22

4. Werner Ulrich (Sui) 22

5. Jan Erik Pålsson (Swe) 16