Gemeente Hoorn


Wethouder opent overleg over Roode Steen

Persbericht d.d.: 8 maart 2005

Wethouder mevrouw C. van Weel-Niesten heeft de bewoners, ondernemers en eigenaren van panden op en rond de Roode Steen uitgenodigd voor open overleg over de mogelijkheden om het verblijfsklimaat op het plein te verbeteren. In de tweede helft van maart zijn zes bijeenkomsten georganiseerd waarop de wethouder met de verschillende belangengroepen in gesprek gaat.

Het plan om de Roode Steen voor autoverkeer af te sluiten heeft afgelopen zomer veel weerstand ondervonden. Veel belanghebbenden hadden het gevoel, dat de nadelen van een volledige afsluiting voor hen zwaarder wogen dan de voordelen. Op basis daarvan heeft de rechtbank in Alkmaar een streep gehaald door volledige afsluiting. De uitspraak van de rechter maakt heroriëntatie op het verkeersplan voor de binnenstad noodzakelijk. Dat is een zaak van langere adem. Daarom wil het gemeentebestuur nu samen met de verschillende groepen belanghebbenden zoeken naar een vorm van afsluiting die een autoluwe, leefbare binnenstad, een stap dichterbij brengt. Vragen daarbij zijn: hoe kunnen we dat bereiken; welke maatregelen zijn denkbaar; welke gevolgen voor de omringende straten zijn aanvaardbaar, welke niet?

Wenselijk en haalbaar
Uit de uitnodigingsbrief van de wethouder: "Open overleg met ondernemers, omwonenden en eigenaren van onroerend goed is een noodzakelijke voorwaarde om tot een goed besluit te kunnen komen. Het is denkbaar dat keuzes die in dat verband gemaakt worden, leiden tot herziening van eerdere besluiten over verkeer en parkeren, maar dat mag in mijn ogen niet bij voorbaat een blokkade in de discussie vormen.
Ik stel me voor om samen met u na te gaan wat wenselijk en haalbaar is en in de komende zomer voor een af te spreken periode te kijken hoe dat uitpakt. Ongewenst verkeer tegengaan - ook in de woonstraten - en verbetering van het verblijfsklimaat op de Roode Steen, daar gaat het om!"

Gesprekronde

* Maandag 21 maart om 15.00 uur: horeca-ondernemers Roode Steen, West, Kerkstraat en Kerkplein

* Maandag 21 maart om 20.00 uur: bewoners/ondernemers/eigenaren Kerkstraat, Nieuwstraat, Gouw, Kerkplein westzijde, winkels in Grote Kerk

* Dinsdag 22 maart om 20.00 uur: idem West, Roode Steen en deel Grote Oost (tot Wijdebrugsteeg)

* Woensdag 23 maart om 20.00 uur: idem Vijzelstraat, Vismarkt, Appelhaven, Wijdesteeg

* Donderdag 24 maart om 20.00 uur: idem Italiaanse Zeedijk en Veermanskade

* Woensdag 30 maart om 20.00 uur: idem Slapershaven, Oude Doelenkade, Korenmarkt, Wijdebrugsteeg, Bottelsteeg

Alle gesprekken vinden plaats in Het Huis Verloren, Kerkplein 10 (ingang aan de zijde van het Kerkplein).
---