Ingezonden persbericht

Society for International Development (SID) - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

JAN PRONK SPREEKT OVER ONTWIKKELING, VEILIGHEID EN STAAT IN SOEDAN

5e lezing in SID-serie over relatie veiligheid-ontwikkeling

Rotterdam, 15 maart 2005

Het belang van de staat en van staatsopbouw voor veiligheid en ontwikkeling: het geval Soedan . Dat is de titel van de lezing die VN-gezant Jan Pronk aanstaande maandag houdt voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID-Nederland).

Datum: maandag 21 maart 2005; Lokatie: Auditorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; Tijd: 18.00u.

Veiligheid en ontwikkeling zijn nauw aan elkaar verbonden. Veiligheid en stabiliteit zijn immers voorwaarden voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Maar het aantal gewelddadige conflicten in het Zuiden groeit: tussen, maar vooral binnen landen. Onderdrukte groepen nemen de wapens op, maar ook is er veel regeringsgeweld jegens oppositiegroeperingen of minderheden. Diverse staten falen in het vreedzaam oplossen van maatschappelijke spanningen. Elders dreigt terrorisme. Ontwikkeling wordt zo ondermijnd en het besef neemt toe dat ontwikkelingssamenwerking ook vitaal is voor het voorkomen en oplossen van conflicten.

SID-Nederland exploreert dit seizoen de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling en wat de ontwikkelingspraktijk kan of moet bijdragen aan het vergroten van veiligheid en het oplossen van conflicten. Naast conceptuele aspecten is er aandacht voor de dagelijkse praktijk, o.m.van multilaterale organisaties en de civil society. Daarbij komen actuele vraagstukken aan de orde die tegelijk de sleutel voor oplossingen bevatten: falende staten en goed bestuur, rechtvaardigheid en verzoening, staatsopbouw, terrorisme en democratisering.

Lezing 5: Jan Pronk

De vijfde lezing in deze serie wordt verzorgd door Jan Pronk, speciaal VN-gezant voor Soedan en hoofd van de operatie van de VN gericht op het bewerkstelligen van vrede en veiligheid aldaar. Pronk zal aan de hand van recente ervaringen in zijn huidige functie ingaan op diverse aspecten van het verband tussen ontwikkeling en veiligheid en vooral op het belang van de staat en van staatsopbouw.

Andere sprekers in deze serie die loopt tot juni 2005: oud-wereldbankonderzoeker Paul Collier (Oxford University); hoogleraar Volkenrecht Nico Schrijver, Bas de Gaay Fortman (ISS, Universiteit Utrecht); Simon Simonse en Peter Adwok Nyaba (Pax Christi); PvdA-woordvoerder Bert Koenders; Necla Tschirgi (vice-president International Peace Academy), Hannan Ashrawi (Miftah, oud-woordvoerster PLO) en Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken). Gespreksleider bij de lezingen is Jos van Gennip, voorzitter SID-Nederland.

____________________