Politie Noord- en Oost Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District Achterhoek

Nadere informatie:
Bureau Persvoorlichting
Anton de Ronde
055 - 548 60 52

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK

18 maart 2005

Onderwerp: onderzoek Jacqueline Ruesink in Opsporing Verzocht

Komende maandag besteedt het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zware mishandelingszaak van Jacqueline Ruesink. Het toen 15-jarige Dinxperlose meisje werd op 22 juli 1990 in alle vroegte zeer zwaar gewond aangetroffen in een maïsveld aan het Kerkpad in haar woonplaats. Eerder deze week werden hiervoor in Dinxperlo opnamen gemaakt. Naast een reconstructie zal een teamlid in de studio vragen over het onderzoek beantwoorden.

In Dinxperlo weten alle inwoners boven de 30 jaar direct waar je het over hebt als je de naam Jacqueline Ruesink laat vallen. Sommige mensen worden zelfs emotioneel en kunnen het bewuste weekend van de 21/22 juli 1990 nog precies benoemen. Dit bleek toen een cameraploeg van het programma Opsporing Verzocht, begeleid door de wijkagent en in hun kielzog diverse figuranten afgelopen week in het Achterhoekse plaatsje opnamen maakte.

De opnamen werden gemaakt voor de reconstructie die komende maandagavond wordt getoond in het opsporingsprogramma van de politie en de AVRO.

Het toen 15-jarige meisje was op zaterdagavond 21 juli 1990 wezen stappen in een plaatselijke discotheek. Ze ging kort na middernacht op de fiets naar haar ouderlijke woning in het buurtschap de Heurne, maar kwam die nacht niet thuis. De volgende ochtend werd zij door een wandelaarster met een hondje zwaar gewond gevonden in een maïsveld aan het Kerkpad.

Zij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis en heeft weken in coma gelegen. Haar revalidatie heeft jaren geduurd en ze ondervindt nog steeds haar beperking door het gebeurde.

Het destijds door de Rijkspolitie ingestelde onderzoek leverde geen dader op. Begin dit jaar heeft de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland in het kader van de behandeling van old-cases het onderzoek opnieuw ter hand genomen. Jacqueline en haar ouders waren hiervan vooraf op de hoogte gebracht.

De bekendmaking van het heropende onderzoek blijkt dagelijkse gespreksstof in Dinxperlo te zijn. Rechercheurs hebben zowel oude als nieuwe getuigen verhoord en er komt nog steeds bruikbare informatie binnen.

De politie wil in verband met het onderzoek vooral in contact komen met mensen die wetenschap dragen van wat er op die bewuste 22 juli 1990 op het Kerkpad is gebeurd. Mogelijk zijn er mensen die om welke reden dan ook, geen of een onvolledige verklaring hebben afgelegd.

Naast de telefoonnummers die op maandagavond in de uitzending van Opsporing Verzocht getoond gaan worden, kunt u op drie manieren in contact komen met het Nederlandse rechercheteam. U kunt contact opnemen via de gratis getuigenlijn van de politie in de Achterhoek. Het telefoonnummer is 0800 - 0233394. Ook kan men bellen met het algemene telefoonnummer van de politie 0900- 8844 of met het Meldpunt Meld misdaad Anoniem. Dat telefoonnummer is 0800- 7000.

Aangezien er in de Duitse pers destijds en ook nu veel aandacht voor het misdrijf was/is, vindt er ook berichtgeving over de grens plaats. Wil men in Duitsland tips geven, dan kan men bij de politie Borken terecht (02861 - 9000) en ook hier is men op de hoogte van het opgestarte onderzoek.

Destijds had de hoofdofficier van het Arrondissement Arnhem een beloning van 25.000 gulden uitgeloofd, die zou leiden naar de aanhouding van de verdachte(n) van dit misdrijf.
Deze beloning bedraagt nu ruim 11.000 in euro's en is nog steeds beschikbaar.

Einde bericht

---- --