Gemeente Boxmeer


Weet u wat toekomstbomen zijn?

De gemeente Boxmeer heeft verschillende informatieborden in de gemeentelijke bossen geplaatst. Er zijn borden geplaatst in het Roekenbos, het Schraalzand, de Hondsbergen, Siberië, de Helderse bossen, de Overloonse duinen en in de bossen rond Maashees. Voorheen stonden in deze bossen slechts enkele openstellingsborden. Deze borden waren inmiddels verouderd en niet afgestemd op de toeristen en bezoekers.

Informatievoorziening
Met het plaatsen van de borden wordt de informatievoorziening in de bossen verbeterd. Het initiatief is financieel mede mogelijk gemaakt door Dienst Landelijk Gebied, onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Belangrijk én leuk is het voor bezoekers en toeristen om meer te weten van het bos. Zo wordt bijvoorbeeld uitleg gegeven over de duurzaamheid van het bos en de bezienswaardigheden die uniek zijn voor dát gedeelte van het bos waarin men zich bevindt. Ook zien bezoekers dat het beheer van de bossen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt.

Borden
In alle genoemde bossen zijn nieuwe openstellingsborden geplaatst. Verder zijn er borden geplaatst met uitleg over een specifiek stuk bos. Bijvoorbeeld over wat voor een soort bos het Roekenbos nu precies is, over het Schraalzand met zijn rabatten en over de jeneverbessen in de Overloonse duinen. Ook staan er borden met uitleg over duurzaam bosbeheer. Op de Versroute staan borden over het ontstaan, het belang én de waarde van zogenaamde toekomstbomen, markante bomen en open plekken. Er zijn verder borden gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over activiteiten of werkzaamheden die op dat moment of binnenkort worden uitgevoerd in een specifiek gedeelte van het bos. Deze "mobiele" borden geven toelichting over blessen, prunusbestrijding en houtoogst. Wethouder Vermeent heeft op 21 maart het bord onthuld dat geplaatst is bij de jeneverbessen in Overloon.