Gemeente Zwolle

Ter inzage ligt Voorlopig Ontwerp Herinrichting: Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein

Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein is klaar. Het ligt vanaf maandag 21 maart 2005 ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum (ingang VVV Sassenstraat).


1
Op maandag 14 maart 2005 presenteert wethouder S.J.C. Cnossen het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein. Het is het eerste grote herinrichtingsproject uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015, vastgesteld door de raad in augustus 2004. Het herinrichtingsplan is tot stand gekomen op basis van het Programma van Eisen waarmee B&W in november 2004 heeft ingestemd.

Het doel van de herinrichting van de Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein is om de verbinding tussen omgeving Maagjesbolwerk en Diezerstraat te verbeteren én om de kwaliteit van het verblijfsklimaat te verbeteren. Het Voorlopig Ontwerp voorziet in een Grote Markt met een mooi en sfeervol plein en een fraaie Melkmarkt die logisch doorloopt in een levendig Rodetorenplein. Het college van B&W heeft op 8 maart ingestemd met het voorlopig ontwerp en geeft het vrij voor inspraak.

´Zwols ontwerp´
Het Voorlopig Ontwerp geeft inzicht in het type bestrating, het straatmeubilair en de inpassing van bomen, water en terrassen in het straatbeeld. Ook is te zien hoe functies als evenementen, horeca, verkeer en de markt een plek krijgen. Het ontwerp grijpt voor een deel terug op de historie, maar is ook eigentijds. Ook is opgenomen hoe water een rol kan spelen zonder de grote Aa terug te graven. Twee klankbordgroepen hebben meegepraat over het voorlopig ontwerp. Zo kon worden ingespeeld op wensen en verbeteringen die uiteenlopende belanghebbenden hebben aangedragen. De voorlopige schetsen werden over het algemeen positief ontvangen, men sprak van een ´Zwols ontwerp´.

Landtong Rodetorenplein
Het is de wens van vele partijen om het Rodetorenplein uit te breiden met een landtong. Daarmee kan de historische vorm worden benaderd en kan dit plein, dat een evenementenplein moet worden, niet 2000 maar 5000 mensen kwijt. De landtong kost echter meer geld dan de gemeenteraad bij vaststelling van het Binnenstadsprogramma in augustus 2004 beschikbaar heeft gesteld. De gemeente gaat nu bekijken of zij hiervoor toch extra geld kan vrijmaken. Daarom is het Rodetorenplein in het voorlopig ontwerp dat ter inzage ligt, voor de volledigheid in twee varianten getekend: zonder en mét landtong.

Ter inzage
Het herinrichtingsplan voor de Grote Markt, Melkmarkt en Rodetorenplein ligt tussen 21 maart en 18 april 2005 ter inzage op het stadhuis, Informatiecentrum, Grote Kerkplein 15. Daarnaast kunnen belangstellenden ook het voornemen-verkeersbesluit voor de Grote Markt en omgeving inzien en de 5e Partiële herziening van het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht. De gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk om ontwikkeling van het voorlopig bouwplan voor de Bankenlocatie van projectontwikkelaar DLH mogelijk te maken. De inspraaktermijn voor de drie herinrichtingsplannen loopt van 21 maart tot 18 april 2005.

Voorbereiding
Voordat de schop daadwerkelijk de grond in gaat, gaan tussen half maart en begin april de werkzaamheden van start ter vervanging van de rioleringsbuizen van de huisaansluitingen van de Grote Markt. Het gaat voornamelijk om de riolering van de panden aan de noordzijde. De verwachting is dat het werk begin mei is afgerond. Er wordt van maandag tot en met donderdag gewerkt van 07.00 uur tot 19.00 uur. Bewoners hebben hierover inmiddels bericht ontvangen.

Inloop- en informatieavond
Op woensdag 23 maart 2005 organiseert de gemeente een inloop-en informatiebijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis, Grote Kerkplein 15. Deze bijeenkomst vindt plaats tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst ligt het naast het voorlopig ontwerp ook het voornemen-verkeersbesluit en de 5e partiële herziening van het bestemmingsplan ter inzage. Bewoners en ondernemers in de binnenstad krijgen een uitnodiging.


---