Voedingcentrum


Meer scholen intensief van start met schoolkantineproject van het Voedingscentrum

15 maart 2005

Het Prisma College in Breda gaat op 21 maart met volle kracht van start met het schoolkantineproject van het Voedingscentrum. Uitgangspunt is dat leerlingen zich bewust worden van hun eetgewoontes en op school een gezonde lunch en tussendoortjes kunnen kopen. Op de eerste lentedag worden op het Prisma College de traditionele snacks en tussendoortjes in de schoolkantine grotendeels vervangen door gezondere varianten. Ook andere scholen zijn al gestart met de materialen voor De Gezonde Schoolkantine die het Voedingscentrum gratis beschikbaar stelt.

De Gezonde Schoolkantine op het Prisma College is onderdeel van gezondheidsbeleid dat de school vanaf september 2004 ontwikkelt. De scholengemeenschap met 1700 leerlingen wordt daarbij begeleid door de GGD West-Brabant en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ). Samen met leerlingen, docenten en ouders worden de schoolkantines van de drie locaties verbeterd. In het lesprogramma zijn bovendien lessen opgenomen over gezonde voeding.

Ook het Segbroek College in Den Haag is vanaf september 2004 bezig met De Gezonde Schoolkantine, net als drie locaties van de school Nieuw Zuid in Rotterdam. Inmiddels zijn ruim 500 pakketten van De Gezonde Schoolkantine aangevraagd door scholen. Op zo'n tien plaatsen in Nederland zullen GGDn scholen begeleiden bij het project.

De Gezonde Schoolkantine

Het Voedingscentrum introduceerde De Gezonde Schoolkantine in september 2004. De Gezonde Schoolkantine richt zich naast een gezond aanbod voor leerlingen op het invoeren van hygiënenormen in de kantine, het behandelen van het kantineaanbod in de lessen en het invoeren van beleid. Met handleidingen voor leerlingen, docenten en kantinebeheerders, leuke en leerzame tests, een checklist en assortimentsmeter voor de eigen schoolkantine en een stellingenspel kunnen scholen zelf aan de slag. Op www.voedingscentrum.nl is dit materiaal gratis te downloaden, inclusief een GGD-draaiboek.