Gemeente Harlingen

Harlingen start inzameling luiers
15-3-2005
Vanaf 21 maart start de gemeente Harlingen met de inzameling van wegwerpluiers. De gemeente doet dit in samenwerking met de bedrijven Knowaste en Omrin.
Knowaste recycled de luiers. Het papier en plastic wordt teruggewonnen en opnieuw gebruikt. Uit het overgebleven slib wordt groene energie gewonnen en vervolgens wordt het gecomposteerd. Het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Uiteindelijk blijft er niets over dat nog wordt verbrand of gestort. Alles wordt hergebruikt.
De luiers worden verzameld in speciale recyclecontainers. U herkent de containers aan de 'Knowaste'- sticker. Voor de inzameling dient men gebruik te maken van speciale 30 liter zakken, die u per rol van 10 kunt verkrijgen. Eén zak is ongeveer voldoende voor een week. Deze zakken zijn gratis af te halen bij de Kinderdagverblijven Het Vierkant en 't Sprookje en de peuterspeelzalen Likkepot en Duimelot/ de Rakkers. Op deze locaties bevinden zich ook de speciale recyclecontainers die buiten het gebouw staan opgesteld. Verder kan men de zakken afhalen aan de balie in de Groenlandsvaarder, het gemeente kantoor aan de Westerzeedijk en bij de milieustraat in Herbayum. Door mee te doen met deze actie bespaart u niet alleen veel ruimte in uw afvalcontainer maar ook het milieu. Tijdens de luierperiode van uw kind bespaart u 6 bomen, 8000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.knowaste.nl. Uiteraard kunt u ook bij de gemeente terecht voor vragen.