INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Trade or Aid? - Expertmeeting over EPA's

Trade or Aid?
Expertmeeting over de Economic Partnership Agreements

Op maandagmiddag 21 maart 2005 van 15.00 tot 17.30 uur organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in samenwerking met de Evert Vermeer Stichting (EVS) een expertmeeting met als thema de Economic Partnership Agreements (EPA's). De expertmeeting vindt plaats in het tuinhuis van het IPP, Prinsengracht 915 te Amsterdam. De voertaal tijdens de bijeenkomst is Engels.

De expertmeeting
Tijdens deze bijeenkomst gaan deskundigen en betrokkenen in discussie over de 'Economic Partnership Agreements', overeenkomsten tussen de EU en ACS-landen (landen in Afrika, het Caraïbische gebied en in de Stille Oceaan) waarin verregaande afspraken worden gemaakt over handelsliberalisering. De EPA's zullen vanaf 2008 in werking treden. Wat zijn de gevolgen van deze overeenkomsten voor het handelsverkeer en voor de maatschappelijke ontwikkeling in de betrokken landen?

De verschillende standpunten en meningen over de EPA-onderhandelingen zullen voor het voetlicht worden gebracht en de discussie wordt scherpgesteld. In twee fora zullen onder meer vertegenwoordigers van NGO's, beleidsmedewerkers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken, de ambassadeur van ACS-land Mauritius, wetenschappers en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie (DG Handel) hun mening geven en in discussie treden met kamerleden, europarlementariërs en andere geïnteresseerden.

EVS en IPP
De EVS is bij deze expertmeeting betrokken in het kader van het EU-coherentieproject (www.eucoherentie.nl). De EVS wil zowel Nederlandse als Europese parlementariërs informeren over de effecten van hun besluiten voor de positie van ontwikkelingslanden. Doel is dat beleidsmakers meer 'coherente' beleidsbeslissingen nemen, waarbij de belangen van mensen uit ontwikkelingslanden worden meegewogen.

Het IPP is bij deze expertmeeting betrokken in het kader van de website Testbeeld Europa (www.testbeeldeuropa.nl), waarop het stemgedrag van de Nederlandse europarlementariërs wordt gevolgd en becommentarieerd door maatschappelijke organisaties en onafhankelijk deskundigen.

Informatie en aanmelding
Voor meer informatie over en aanmelding voor deze expertmeeting kijk op www.publiek-politiek.nl/epa of neem contact op met Judith Baltus van het IPP, tel. 020-5217656, e-mail j.baltus@publiek-politiek.nl

Het Instituut voor Publiek en Politiek (www.publiek-politiek.nl) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.

Amsterdam, 15 maart 2005

15 mrt 05 15:53