NAT. LUCHT- EN RUIMTEVAARTLAB

Nieuwe luchtverkeersimulator NLR

Nieuwe faciliteit in Nederland voor onderzoek luchtverkeersleiding. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is een geavanceerde luchtverkeer-simulator voor luchtverkeer op en rondom luchthavens rijker, Narsim Tower genaamd. Met behulp van deze simulator kunnen klanten van het NLR, zoals de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland), Eurocontrol en de Europese Unie nieuwe systemen en procedures op het gebied van lokale luchtverkeersleiding onderzoeken.
Het NLR voorziet met deze simulator o.a. in de behoefte aan onderzoek naar verkeersleidingsprocedures rondom luchthavens waaronder Schiphol. Ook voor ontwikkelingen rondom de eenwording van het Europese luchtruim (Single European Sky) zal deze simulator zijn toepassing vinden.

Narsim-Tower wordt door staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz geopend op maandag 21 maart om 16.00 uur in Amsterdam.

Narsim-Tower: een verkeerstoren in Amsterdam
In Narsim-Tower zal veel onderzoek plaatsvinden, onder andere op het gebied van veiligheid, milieu en luchthavengebruik. Ook zal de simulator gebruikt worden voor het trainen van mensen in het gebruik van nieuwe s funkties, het hanteren van nieuwe landingsprocedures, het omgaan met grote pieken in de verkeersdrukte en het visualiseren van toekomstige uitbreidingen op een luchthaven. Er kan getraind worden onder een variëteit aan meteorologische omstandigheden, zoals dichte mist, hevige sneeuwval, regen en onweer. Met behulp van de modernste
3D-projectietechnieken zal een verkeersleider zich wanen in een echte verkeerstoren.

Simulatoren van het NLR dragen bij aan efficiënter en veiliger vliegverkeer
Naast de Narsim-Towerheeft het NLR nog andere luchtverkeersleiding- en vliegtuigsimulatoren tot zijn beschikking. Tezamen maken deze faciliteiten het mogelijk om op geïntegreerde wijze procedures en systemen aan boord en in de toren te ontwikkelen, te visualiseren en te valideren. Daarbij wordt geanticipeerd op ontwikkelingen, zoals de toename van het vliegverkeer, nieuwe technologieën en de integratie van het luchtruim, in relatie tot het bewaken en aanscherpen van milieueisen en veiligheidsnormen. Het NLR levert met andere woorden een essentiële bijdrage aan veiliger en efficiënter vliegverkeer in een geïntegreerd Europees luchtruim.

Programma
Het programma begint om 14.00 uur met een aantal lezingen rond het thema 'Uitzicht op veiligheid'. Zo zal Melanie Schultz ingaan op de visie van de overheid op veiligheid rondom luchthavens. Om 16.00 vindt de openingsceremonie plaats. U bent vervolgens vanaf 16.30 uur welkom op de borrel.

Contactpersoon
Voor aanmelding voor deze opening, voor nadere informatie of verzoeken om interviews kunt u contact opnemen met:

Frank Vos
Communicatieadviseur NLR
Telefoon: (020)-511 31 33
Email: dfvos@nlr.nl

Adres:
NLR
Anthony Fokkerweg 2

17 mrt 05 09:28