Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2005

Nationale Sportweek

Tel je stappen

In 's-Hertogenbosch worden vanaf 21 maart 6500 stappentellers uitgedeeld. Op woensdag 23 maart om 14.00 uur deelt wethouder Elly de Jonge samen met enkele jeugdige skaters van streethockeyvereniging Dare Devils een groot aantal stappentellers uit op de markt. De overige stappentellers worden onder meer via basisscholen, bewegingcentrum 55+ en de GGD verspreid.

In het kader van de Nationale Sportweek organiseert Sportservice Noord-Brabant dit jaar voor de eerste keer samen met een 10-tal Brabantse steden de campagne 'Tel je stappen'. De campagne heeft als doel de inwoners van Brabant bewust te maken van hun eigen beweeggedrag in relatie tot een goede gezondheid.

Tel je stappen
Voor veel Nederlanders is bewegen geen vanzelfsprekend onderdeel van de dagelijkse bezigheden, aangezien maar liefst 60% van de bevolking te weinig beweegt. Toch denken heel veel mensen dat ze wel voldoende bewegen. In het algemeen kun je zeggen dat Nederlanders teveel eten en te weinig bewegen.

10.000 stappen per dag
Om gezond te blijven, adviseren bewegingsdeskundigen om 10.000 stappen per dag te maken. Het is namelijk beter om een paar keer per week een beetje te bewegen dan om er één keer per week ontzettend hard tegenaan te gaan. Het maakt niet uit met welke activiteit je die 10.000 stappen haalt. Dat kan door wandelen, sporten maar ook door huishoudelijke activiteiten of tuinieren. Als je voldoende in beweging bent, krijg je onder andere meer energie, ga je een hoge bloeddruk tegen en verminder je de kans op hart-en vaatziekten. Voldoende bewegen is dus van belang, soms zelfs van levensbelang!

Sportiefste stad van Brabant
Diegenen die willen weten of ze de norm van 10.000 stappen per dag halen, kunnen deelnemen aan de campagne die Sportservice Noord-Brabant samen met de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, Oisterwijk, Waalwijk, Breda, 's-Hertogenbosch, Roosendaal, Etten-Leur, Oosterhout en Sint-Oedenrode heeft opgezet! In deze gemeenten worden er in de week voorafgaand aan de Nationale Sportweek (van 25 maart tot en met 3 april) 40.000 stappentellers uitgedeeld. Iedereen die een stappenteller krijgt, wordt gevraagd elke dag de gemaakte stappen van die dag in te vullen op de website www.teljestappen.nl Op deze website (vanaf 21 maart operationeel) staat bovendien informatie over een gezonde voeding, beweegtips enz. De stappen van alle deelnemers die in deze week per gemeente gemaakt worden, tellen mee voor de strijd om de 'Sportiefste gemeente van Brabant' te worden. Maandag 4 april 2005 wordt er bekend gemaakt in welke gemeente de meeste stappen zijn gemaakt. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het aantal inwoners per stad.

Start op 26 maart
Op zaterdag 26 maart geeft directeur Stadsbedrijven Abe Renema het startsein voor de actie Tel je Stappen in 's-Hertogenbosch. Bureau Sport en Bewegen organiseert in samenwerking met de stichting 's-Hertogenbossche Avondvierdaagse een wandelactiviteit voor iedereen die een stappenteller heeft gehad. Meer informatie hierover is terug te vinden op www.servicepuntsportenbewegen.nl