Landstede Open Huis


Minister Van Ardenne naar Thomas a Kempis College

Op 21 maart brengt minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking een bezoek aan het Thomas a Kempis College (locatie Centrum). Ze bekijkt daar onder meer de resultaten van het project Verrassend Bevolkt Overijssel. Doel van dit project was leerlingen meer inzicht geven in vluchtelingenproblematiek.

Daarna gaat ze haar beleid kort toelichten, zodat de leerlingen op hun beurt meer te weten komen over ontwikkelingssamenwerking. Vervolgens kunnen de leerlingen vragen stellen en in discussie gaan met de minister.

Stellingenspel
Het project Verrassend Bevolkt Overijssel is opgezet door het COS, een centrum voor internationale samenwerking en uitgevoerd door leerlingen uit havo 3 en vwo 3.
Onderdeel van het project was het maken van een poster rond een land waar veel vluchtelingen vandaan komen. Daarnaast deed een vluchteling zijn/haar verhaal in de klas, bezocht een aantal leerlingen een opvangcentrum en is een stellingenspel over asielzoekers gespeeld.

Vluchten voorkomen
Het project draaide vorig jaar als pilot. Om leerlingen meer inzicht te geven in hoe je met ontwikkelingssamenwerking kunt voorkomen dat mensen vluchten, werd daar dit jaar ook aandacht aan besteed. Het onderwerp vluchtelingen is erg actueel op het Thomas a Kempis College. Een leerling uit 3 atheneum moet Nederland binnenkort namelijk verlaten