Gemeente Delft

Wijkwebs: ontmoetingsplek op internet voor bewoners

Maandag 21 maart zijn de vernieuwde WijkWebs online. De gemeente Delft overhandigt die dag om 17.00 uur de WijkWebs aan alle bewoners uit de zeven Delftse wijken. Christaan Baljé (wethouder digitale dienstverlening) en Jan Torenstra (wethouder wijkzaken) zullen op feestelijke wijze elke wijk haar eigen internetsite geven. De WijkWebs zijn omgebouwd van informatiesites tot interactieve wijkcommunities, waarop wijkbewoners zelf kunnen publiceren.

Het doel van de vernieuwde WijkWebs is het versterken van het 'buurtgevoel' en het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Door onderlinge contacten tussen wijkbewoners mogelijk te maken leveren de WijkWebs hier een bijdrage aan. Diverse organisaties doen mee aan het project, van woningcorporaties, de politie tot sportverenigingen en redacties van de wijkkranten.

Voor en door

Discussiëren met de buurman, een persoonlijke pagina aanmaken, of een oude fiets te koop aanbieden: op het nieuwe WijkWeb is dit mogelijk. De WijkWebs zijn vóór en dóór de bewoners en bestaan naast de wijkkranten. Wijkbewoners kunnen zich ook abonneren op informatie. Zij kunnen een mailabonnement nemen op een onderwerp, persoon, organisatie of bedrijf (zoals alle informatie die de wijkagent publiceert of alle informatie over verkeersstremmingen). Via www.delft.nl kunnen de inwoners klikken op de link naar het WijkWeb van hun woonwijk. Maar de WijkWebs zijn ook rechtstreeks te vinden via www.delft.nl/.naam wijk..

Als wijkbewoners zelf informatie willen plaatsen of meedoen aan een discussie, moeten ze inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor zijn de wijkbewoners tijdens het chatten en discussiëren niet anoniem en kunnen ze elkaar online ontmoeten. Zo leert men elkaar op een andere manier kennen. Het aanvragen van een gebruikersnaam en wachtwoord kan bij DigiD. Het toepassen van DigiD is uniek aan de WijkWebs en maakt deze websites ook uniek in Nederland.

Noot voor de redactie: (