Gemeente Rotterdam

Nr. 12
18 maart 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 21 t/m 27 maart 2005

Wethouder Geluk gastheer bij het Roze Ontbijt
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is op maandag 21 maart om 7.45 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis gastheer bij het Roze Ontbijt. Met dit ontbijt wordt aandacht gevraagd voor het toegankelijker maken van de zorg voor oudere homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Directies, zorgmanagers, leidinggevenden, opnamefunctionarissen uit de Rotterdamse ouderenzorg en roze ouderen zullen met elkaar praten over de resultaten die tot nu toe behaald zijn en welke mogelijkheden er nog meer zijn om de zorg toegankelijker te maken voor deze doelgroep. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ria van der Linde, tel. 010 - 417 23 17 of Guido van Riet tel. 010 - 417 23 29)

Burgemeester Opstelten treedt op als gastspreker bij Meesterweek Juridische Faculteit Burgemeester mr. Ivo Opstelten treedt op maandag 21 maart om 13.30 uur op als gastspreker bij de Meesterweek van de Juridische Faculteit. De week gaat van start met het congres "Recht in het digitale tijdperk" en vindt plaats in de Forumzaal van de Erasmus Universiteit aan de Burgemeester Oudlaan 50. Tijdens de Meesterweek kunnen rechtenstudenten kennismaken met de vele facetten van de juridische wereld. De burgemeester spreekt die middag over het huidige veiligheidsbeleid van de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Meesterweek Commissie 2005 Erasmus Universiteit, mevr. K. Kotlewska, tel. 06 - 24 23 57 24)

Wethouder Van Sluis ontvangt deelnemers bouwcongres "Revaluing Construction" Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) ontvangt op maandag 21 maart van 17.00 uur tot 18.30 uur in kamer 113 van het Stadhuis de deelnemers van het internationaal bouwcongres "Revaluing Construction". Het congres heeft als thema 'The Challenge in Construction'. Er zijn internationaal veel veranderingen in de bouwsector. Tijdens het congres dat 22 en 23 maart in het WTC plaatsvindt, zal ingegaan worden op de manier waarop innovatieve bedrijven en overheden omgaan met deze veranderingen. Het congres is een initiatief van PSIB (Proces- en Systeem Innovatie in de Bouwsector) en de International Council for Research and Innovation in Building and Construction. (Voor meer informatie: SBR RC 2005, Jan Straatman, tel. 010 - 206 59 59, j.straatman@sbr.nl, www.rc2005.org) Wethouder Marianne van den Anker opent Internationale lezing "Eenheid is kracht" Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op maandag 21 maart om 19.00 uur de Internationale lezing "Eenheid is kracht", die plaats vindt in De Doelen aan het Schouwburgplein. Wethouder Van den Anker zal na de opening de 10 pijlers van samenhorigheid in ontvangst nemen. De diversiteitsoptocht, Internationale lezing en de Anti-Discriminatie Award uitreiking, die respectievelijk op 20 en 21 maart plaatsvinden, staan in teken van de multiculturele samenleving en de organisatie ligt in handen van de Rotterdamse Jongeren Raad (RJR). De eerste speciaal ontworpen RJR Anti-Discriminatie Award voor de president van Zuid Afrika Z.E. Thabo Mbeki, wordt later in de avond in ontvangst genomen door de onder minister van Binnenlandse Zaken, Malusi Gigaba. De Verenigde Naties hebben 35 jaar geleden 21 maart uitgeroepen tot Internationale dag tegen discriminatie. (Voor meer informatie Rotterdamse Jongeren Raad, Sergio Belfor, tel. 010 - 411 141)

Wethouder Bolsius verricht opening Prinses Irenebrug Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op dinsdag 22 maart om 12.15 uur de openstelling van de Prinses Irenebrug en de aansluitende wegen. De brug die de Molenlaan met de Terbregseweg verbindt is vanaf oktober 2004 afgesloten geweest voor autoverkeer. In die periode is de oude zogenaamde 'ophaalbrug' afgebroken en is een nieuwe 'hefbrug' gebouwd. De brug is breder opgezet zodat er meer ruimte is voor voetgangers en fietsers. Ook is de vaarweg verbreed zodat roeiers goed onder de brug kunnen door roeien. Ook zijn de aansluitende wegen in de omgeving (Molenlaan, Terbregseweg en President Rooseveltweg) opgehoogd en vernieuwd . (Meer informatie: Projectcommunicatie Gemeentewerken, Sjoerd Ennenga, tel. 010 - 489 46 31)

Wethouder Bolsius aanwezig bij uitreiking Job Dura Prijs 2004 Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) is op dinsdag 22 maart vanaf 16.00 uur aanwezig bij de uitreiking van de Job Dura Prijs in het Nederlands Architectuur Instituut in het Museumpark. De prijs is een initiatief van de Stichting Job Dura Fonds. Deze Stichting ondersteunt personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de gebouwde omgeving van de regio Rotterdam. De Job Dura Prijs 2004 staat in het teken van 'Water als geld'. De Stichting vraagt met dit actuele onderwerp aandacht voor de kansen die het omgaan met water in stedelijk gebied kunnen bieden. De vijf genomineerde projecten (de Vinex-wijk Nesselande, de Bergse Plassen in Rotterdam-Hillegersberg, het Singelplan van Rotterdam, het Rotterdamse Zuiderpark en de herstructurering van Hoogvliet) vormen volgens de Stichting het bewijs dat de ogenschijnlijke nadelen van water zijn omgebogen in een positieve bijdrage aan het woon- en leefmilieu van een specifieke omgeving. (Voor meer informatie: Dura Vermeer Groep NV, afdeling Communicatie, Glenn Metselaar, tel. 079 - 343 80 54)

Wethouder Bolsius aanwezig geeft les over bruggen
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) geeft op woensdag 23 maart van 9.00 tot 9.30 uur les over bruggen aan een klas van basisschoolleerlingen uit groep 8 van De Margriet aan de Nolensstraat 47 in Rotterdam Noord. Tijdens de 'openbare Brugklas' geeft de wethouder, met behulp van foto's en illustraties, een inleiding over bruggen. Het project maakt deel uit van het programma rond het 150-jarige jubileum van de dienst Gemeentewerken Rotterdam. Van 1 oktober 2004 tot 1 oktober 2005 is 'het jaar van de brug'. Gemeentewerken ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt al 150 jaar bruggen. Vijftig ambtenaren van deze technische dienst geven les over 'hun' bruggen. Dit jaar vinden er diverse jubileumactiviteiten plaats die zich richten op Rotterdammers, de stad en het onderwijs. (Voor meer informatie: Jikke Kuiper, afdeling Communicatie Gemeentewerken Rotterdam, tel. 010 - 489 79 52)

Wethouder Van den Anker brengt werkbezoek aan deelgemeente IJsselmonde Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) brengt op woensdag 23 maart vanaf 15.30 uur een werkbezoek aan de deelgemeente IJsselmonde. Het bezoek staat in teken van de veiligheid en belangrijke ontwikkelingen in de deelgemeente. De wethouder gaat samen met buurtagent Gerhard Versluis een wandeling maken door het winkelcentrum Beverwaard. Na de wandeling vindt er een bestuurlijk spreekuur plaats in wijkgebouw De Focus aan de Oude Wetering 324. Van den Anker en de dagelijks bestuurders beantwoorden vragen die betrekking hebben op de dagelijkse veiligheid van de deelgemeente IJsselmonde. Geïnteresseerden worden verzocht zich eerst te melden bij onder genoemd telefoonnummer. (Voor meer informatie: Antoinette Stas, tel. 010 - 218 13 31 of 06 - 44 29 62 45)

Wethouder Van Sluis opent Business Event 'Rotterdam durft veilig te ondernemen' Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op woensdag 23 maart om 16.30 uur in de Burgerzaal van het Stadhuis het Business Event 'Rotterdam durft veilig te ondernemen'. 'Veilig Ondernemen' is een project waarbij ondernemers samen met (deel)gemeente en politie aan een aantrekkelijk en veilig winkelgebied werken. In de winkelgebieden Alexandrium, Noord, Charlois, Kralingen, Noord-West en Hoek van Holland zijn pilots gestart. Tijdens het Business Event, waar ongeveer 220 ondernemers voor zijn uitgenodigd, zal de wethouder de resultaten van de deze pilots presenteren. Het programma duurt tot 22.00 uur en biedt Rotterdamse MKB-ondernemers naast praktische informatie voor veilig ondernemen ook de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen over veilig ondernemen. (Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Jordie van den Heuvel, tel. 06 - 10 90 79 50)

Burgemeester Opstelten, wethouders Van den Anker en Geluk en minister Remkes aanwezig bij debat Islamdebat & Integratie Burgemeester mr. Ivo opstelten, wethouders Marianne van den Anker (o.a. Veiligheid), Leonard Geluk (o.a. Integratie) en minster J. Remkes van Binnenlandse Zaken zijn op woensdag 23 maart om 19.00 uur aanwezig bij het Islam & Integratiedebat, dat plaats vindt in het World Trade Center gelegen aan het Beursplein 37 Het debat staat in teken van de veiligheid en terreur /radicalisering en terreur en duurt tot 22.00 uur. Minister Remkes zal een I have een dream-speech houden. Aansluitend vindt er een debat plaats over dit onderwerp. (Voor meer informatie: Bestuursdienst Rotterdam,
Projectbureau Sociale Integratie (PSI), Serge Lubbe, tel. 010 - 417 28 54)

Burgemeester Opstelten opent afdeling Bioinformatica en I-space in het Erasmus MC Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op donderdag 24 maart om 15.50 uur de afdeling Bioinformatica en I-space in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam aan de dr. Molenwaterplein 50. DNA speelt in de gezondheid en ziekte van de mens een steeds meer begrijpende rol. De afdeling Bioformatica voorziet onderzoekers van hardware en software toepassingen waarmee de enorme hoeveelheden data die bij een onderzoek betrokken zijn te analyseren. In de centrale faculteit staat de I-space ofwel Cave, een ruimte waarin driedimensionaal beelden kunnen worden geprojecteerd. Dit maakt het voor onderzoekers en artsen mogelijk virtuele beelden van hun onderzoeksobjecten te bestuderen en analyseren. Hiermee draagt de afdeling bij aan het streven van het Erasmus MC naar een hoogwaardige patiëntenzorg, medisch wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. (Voor meer informatie: persvoorlichter Erasmus MC, Fred Balvert, tel. 010 - 408 80 56 of 06 - 41 43 17 21)

noot voor de redactie/