Gemeente Amsterdam

Actieweek tegen racisme en intolerantie
18 maart 2005 - Djoe Lan Tan
De nationale actieweek tegen racisme en intolerantie begint dit jaar in Rotterdam op de Internationale dag tegen racisme. Aansluitend worden er door het hele land activiteiten georganiseerd. De week wordt afgesloten op de Westermarkt in Amsterdam.

21 maart is de door de Verenigde Naties uitgeroepen als dag tegen racisme. Op deze dag ontstonden er in Zuid-Afrika demonstraties tegen de zogenaamde pasjeswetten, die identiteitskaarten verplicht stelden voor zwarte mensen. Deze demonstraties hadden tientallen doden tot gevolg. Sindsdien wordt er op deze dag wereldwijd stilgestaan bij het belang van de strijd tegen racisme en elke vorm van discriminatie.

De actieweek wordt geopend door Mr. Malusi K.N. Gigaba, die spreekt namens de president van Zuid-Afrika Thabo M. Mbeki. Hij gaat in op de achtergronden van de internationale dag tegen racisme en zal in zijn lezing ingaan op de problemen van racisme en discriminatie wereldwijd.

Week tegen racisme en intolerantie in Amsterdam

DATUM/AANVANG

LOCATIE

ACTIVITEIT

21 maart

Den Haag

Opening internationale dag tegen racisme en intolerantie

22 maart

19.30 uur

Amsterdam, zaal HTIB, 1e Weteringsplantsoen 2c

Hoe nu verder? Samen in een democratisch Nederland

Debat met politieke partijen en progressieve migrantenorganisaties.

23 maart
19.30 uur

Amsterdam, Overtoomse Veld

Overtoomse Veld: voor een veilige en leefbare buurt

Bijeenkomst in Amsterdam Overtoomse Veld tegen elke vorm van discriminatie, extremisme, islamfobie, en voor een veilige en leefbare buurt. www.allemaalgelijk.nl

23 maart
19.30 uur

Amsterdam-Oost, Tweede Oosterparkstraat 77

Dialoogbijeenkomst Amsterdam-Oost

In Amsterdam Oost-Watergraafsmeer zijn in de afgelopen maanden ernstige dingen gebeurd. De moord op Theo van Gogh en het doodrijden van een jongen die een tasje geroofd had hebben veel ophef veroorzaakt. Maar ook de gedwongen verhuizing van een homoseksuele man uit de Retiefstraat heeft veel verontwaardiging en onzekerheid gebracht.

Dit is aanleiding voor COC Amsterdam en EMCEMO om over deze incidenten samen te komen en samen te spreken. Want deze incidenten vormen een voedingsbodem voor islamfobie en homofobie. Deze angsten voeden daarmee discriminatie en geweld van minderheden onderling en dreigen het samenleven van deze groepen onmogelijk te maken.

23 maart ,

18.00 uur

Amsterdam, Rozenstraat 14

Cous Cous avond
Maaltijd voor moslim-homo's en voor anderen om hen te ontmoeten. Reserveren via: couscous@cocamsterdam.nl. www.cocamsterdam.nl

24 maart, 15.00 uur

Amsterdam, Mauritskade 22B

Emancipatie van migrantenvrouwen
De rechten van vrouwen en meisjes moeten gewaarborgd worden. Wij streven naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in alle andere sferen van de maatschappij. Doel van dit debat is plannen te ontwikkelen de positie van migrantenvrouwen te verbeteren op terreinen zoals rechtspositie, beeldvorming, discriminatie, arbeidsmarkt en vrijwilligerswerk. Debat georganiseerd door Organisatie Marokkaanse vrouwen in Amsterdam, OMVA@xs4all.nl

24 maart, v.a. 19.00 uur

Amsterdam, cinema in Pakhuis Afrika aan de Oostelijke Handelskade.

Multi-cultureel eten
Culinair genieten van de multi-culturele samenleving. Kosten 3 euro. Anti-fascistische Actie Amsterdam

24 maart
19.30 uur

Amsterdam, Bos en Lommer, Kijkduinstraat 17

"De Buurt van ons allemaal" van intolerantie naar wederzijdse acceptatie.

Een dialoogbijeenkomst over binding in de wijk, op zoek naar succesvolle interculturele buurtinitiatieven waar toenadering is tussen de verschillende bewoners in de buurt. Inspiratie halen uit bijvoorbeeld de gezamenlijke ecotuin "Buurt van ons allemaal" voor meer leefbaarheid in de wijk. Discussie met de aanwezigen over hoe de wederzijdse acceptatie vorm kan krijgen. Doel komen tot concrete plannen en afspraken voorversterking van de sociale cohesie in de wijk.

25 maart '

14.00 uur

Amsterdam, verzamelen op Museumplein bij de Albert Heijn

Jongeren streetrave

Tegen racisme: van Museumplein naar het Oosterpark. Anti-fascistische Actie Amsterdam

25 maart
19.30 uur

Amsterdam, zaal HTIB, 1e Weteringsplantsoen 2c

Discussieavond: wat kunnen jongeren doen tegen intolerantie

Discussie avond voor jongeren uit Joodse, Marokkaanse, Turkse, Nederlandse en homo organisaties.
Discussie avond voor jongeren over de rol van jongeren bij het tegengaan van racisme en intolerantie. Jongeren gaan met elkaar in gesprek over discriminatie en intolerantie op straat, de arbeidsplaats, bij stageplekken en uitgangsgelegenheden en gezamenlijk te bespreken wat ze hieraan kunnen doen.

26 maart

Amsterdam

FORUM en Platform Allemaal Gelijk: NieuwLand: discussieer mee! FORUM introduceert een unieke touringbus met de naam NieuwLand. Een spraakmakende bus die de hobbels op de wegen die `vooroordeel' en `onverdraagzaamheid' heten opzoekt. De bus brengt burgers bij elkaar die veel of juist ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Kijk op www.nlnieuwland.nl voor meer informatie over de bus. Wil je mee discussiëren? Email naar gelijk@allemaalgelijk.nl.

26 maart
17.00 uur

Amsterdam

Sporten tegen racisme en intolerantie: voetbaltoernooi voor jongeren Amsterdam

Aansluitend op het jongerendebat van vrijdagavond wordt er op zaterdag een voetbaltoernooi voor jongeren georganiseerd. Het team dat wint is een jaar lang de trotse bezitter van de "Intolerant voor intolerantie" beker. Deze unieke beker wordt door een bekende voetballer op maandag 28-03 tijdens de landelijke demonstratie tegen racisme. Meldt je aan bij a.tallal@tiscali.nl, www.aknarij.com

28 maart

13.00 uur

Amsterdam, Westermarkt

Landelijke afsluitende demonstratie/manifestatie op Westermarkt met sprekers van COC en Platform Allemaal Anders Allemaal Gelijk. Manifestatie in het Westerpark.

© Gemeente Amsterdam