Gemeente Enschede

Sharon Dijksma voorzitter debat Europese grondwet

vrijdag 18-03-2005

Scholieren debatteren over verdraagzaamheid en rechtsstaat

Op maandag 21 maart debatteren leerlingen uit 4 en 5 VWO van het Stedelijk Lyceum en het Bonhoeffer College met elkaar over een aantal kernwaarden die ten grondslag liggen aan de Europese grondwet: 'verdraagzaamheid' en de 'rechtsstaat'. Het debat is een van de activiteiten in het kader van het Europese project 'Spring Day in Europe'.

Voorzitter van het debat, dat in de raadzaal van het stadhuis gehouden wordt, is tweede kamerlid Sharon Dijksma. De vier scholieren die het best uit de verf komen tijdens het debat ontvangen een prijs uit handen van juryvoorzitter en wethouder van Onderwijs Eric Helder. SpringDay in Europe' is een project van het European Schoolnet, een netwerk van leerkrachten in Europa, dat onder andere als doel heeft het stimuleren van op Europa gerichte activiteiten door het onderwijs. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk scholen rond de 21^e maart de Europese lente vieren door middel van activiteiten rond een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar valt Spring Day op 17 maart en is de Europese grondwet het thema. Dit thema wordt uitgewerkt met betrekking tot waarden die aan de samenleving ten grondslag liggen, zoals veiligheid, solidariteit, vrede en democratie. In heel Europa gaan scholieren rond Spring Day in gesprek met politici over deze onderwerpen.
In Enschede is gekozen voor een 'Lagerhuisdebat' waarin gediscussieerd wordt over stellingen met betrekking tot verdraagzaamheid en de rechtsstaat onder leiding van tweede kamerlid Sharon Dijksma.


---