Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar introduceert blauwe rolemmer

Alkmaar, 18 maart 2005

Huishoudens in de Hoef, Oranjepark en de Bloem- en Bomenwijk krijgen in de week van 21 tot en met 25 maart voor een proefperiode van één jaar een apart inzamelmiddel voor de inzameling van oud papier en karton: de blauwe rolemmer. De proef met een apart inzamelmiddel voor oud papier en karton wordt gehouden om de scheiding van oud papier en karton een extra stimulans te geven. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat een apart inzamelmiddel bijdraagt aan een betere scheiding. Hierdoor verdwijnt er minder papier en karton in het restafval.

De rolemmer wordt volgende week bij de betreffende huishoudens voor het perceel neergezet. Op de blauwe rolemmer zit een sticker met daarop de data waarop de blauwe rolemmer geleegd wordt. De blauwe rolemmer moet op de inzameldagen op de plek gezet worden waar ook de grijze en groene rolemmer geplaatst worden. Met invoering van de blauwe rolemmer kunt u uw oud papier en karton niet meer aanbieden in de grijze rolemmer. Ook komt de zaterdag als inzameldag voor het oud papier en karton te vervallen in de Hoef, Oranjepark en de Bloem- en Bomenwijk.

Afval scheiden
Het scheiden van afval vindt de gemeente Alkmaar erg belangrijk. Waar recycling mogelijk is, gebeurt dit ook. Waar milieubewust gehandeld kan worden, gebeurt dit ook. Duurzaamheid staat voorop, en het gescheiden inzamelen van afval draagt daar aan bij.

Waar kunnen Alkmaarders oud papier en karton inleveren?
* Huishoudens in de Hoef, Oranjepark en de Bloem- en Bomenwijk kunnen vanaf nu hun oud papier en karton in de blauwe rolemmer aanbieden.

* Huishoudens met een grijze rolemmer kunnen daar één keer per maand het oud papier in aanbieden. Op de Afvalkalender 2005 staan de inzameldata.

* In bepaalde wijken van Alkmaar wordt het oud papier en karton één keer per maand aan huis opgehaald door verenigingen. Dit zijn de volgende wijken en verenigingen:
Wijk 1, Oudorperpolder, Rekerbuurt: speeltuinvereniging OKB Wijk 10, Koedijk, De Weijdt: Aurora Sport Koedijk Wijk 12, Daalmeer-Noord: De Goudkust en Jongerenkoor Alkmaar-Noord

Wijk 15, in het gebied tussen het Noordhollands Kanaal en de Nieuwe Schermerweg: buurthuis de Wachter.
In de binnenstad haalt de gemeente het oud papier en karton apart aan huis op.

* Bij scholen of verenigingen die oud papier en karton inzamelen.
* Er staan door heel Alkmaar papiercontainers, bijvoorbeeld bij de milieustraten bij winkelcentra.

* Ook de Afvalbrengplaats, Kitmanstraat 26, zamelt oud papier en karton in. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

18 maart 2005