Politie Flevoland

Start Gordelcampagne

Dronten 21-03-2005 - De verkeersveiligheidspartners in Dronten zijn begonnen met een nieuwe campagne om autorijdend Dronten in de beveiligingsmiddelen te krijgen. Het startsein is maandagmorgen gegeven door wethouder G.J. Stegeman, die op PC-basisschool De Zevensprong een poster ophing en twee kinderen op de achterbank in de autogordels zette.

De campagne is in Dronten gestart op initiatief van de plaatselijke afdeling van 3VO. Bij een telling bleek begin 2004, dat binnen de bebouwde kom van Dronten ruim 40% van de automobilisten en passagiers de autogordel of het kinderzitje niet of niet juist gebruikt. Vooral de gordels op de achterbank blijven vaak ongebruikt. Buiten de bebouwde kom ligt dat op ongeveer 80%. Doelstelling van de campagne is om in Dronten het gebruik van beveiligingsmiddelen op 95% te krijgen.

De deelnemers aan de campagne, de provincie Flevoland, de gemeente Dronten, 3VO-Dronten en Politie Flevoland, richten zich in eerste instantie op de schoolgaande jeugd. Een groot aantal leerlingen wordt per auto naar school gebracht en verkeerscontroles hebben inmiddels uitgewezen, dat er dan nog heel wat schort aan de naleving van de verkeersregels. Daarom hebben de verkeersveiligheidspartners de medewerking gevraagd van alle Drontense basisscholen om via hen aan alle schoolkinderen folders uit te delen.

Vanaf dinsdag 22 maart 2005 gaat de politie in Dronten extra controles houden, waarbij het accent gelegd wordt op de omgeving van de basisscholen. Dit neemt niet weg, dat de politie ook op de naleving van het gebruik van de beveiligingsmiddelen blijft controleren op andere locaties in Dronten en in de andere Flevolandse gemeenten. De resultaten van de controles zijn te vinden op de website van Politie Flevoland (www.politie.nl/Flevoland) en op Flevotext pag. 580.

Een extra waarschuwing geldt voor de passagiers, ouder dan 14 jaar. Als zij niet in de gordel zitten en een bekeuring oplopen, zijn zij verplicht zich te legitimeren. Bij verkeerscontroles is de laatste tijd gebleken, dat veel passagiers geen legitimatiebewijs bij zich hebben. De boete, die voor de gordel al 45 euro is, wordt dan wel erg hoog. Bij passagiers beneden de 12 jaar zijn de bestuurders verantwoordelijk dat de kinderen in de gordels zitten.