Stadsdeel Amsterdam Centrum

Buurt van de toekomst

Op woensdag 16 maart 2005 is de Intentieovereenkomst Woonservicebuurt Czaar Peter ondertekend. De komende jaren zullen de betrokken partijen onder regie van stadsdeel Amsterdam-Centrum gezamenlijk een geïntegreerd plan ontwikkelen voor het realiseren van een woonbuurt met een verhoogd zorgniveau in de Czaar Peterbuurt. Dit zal dan de eerste woonservicebuurt in Amsterdam worden die in een oudbouwwijk wordt gerealiseerd.

Wie zijn betrokken?

De betrokken partijen zijn

* Woonstichting De Key

* Eigen Haard Olympus Wonen

* de Blankenbergstichting

* Stichting Welzijn Binnenstad

* Tabitha, Amsterdam Thuiszorg

* IJlanden

* Stichting Medisch Centrum Czaar Peter

* Heijmans/IBC Vastgoedontwikkeling

* stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Ontwikkelingen van de komende jaren

De komende jaren ziet het stadsdeel zich gesteld voor een aantal ingrijpende ontwikkelingen:

* Naar verwachting zal het aantal 65- tot 74-jarigen in het stadsdeel tot 2028 meer dan verdubbelen (van 3562 in 2004 tot 7544 in 2028), terwijl vanaf 2015 ook het aantal 75-plussers snel toeneemt (van 2929 in 2015 naar 4426 in 2028). Daarmee vergrijst het stadsdeel na 2015 naar verwachting sneller dan de rest van Amsterdam.

* De zorginstellingen hebben van het Rijk richtlijnen gekregen voor modernisering (kwaliteitsverbetering).

* Tegelijk is sprake van vermaatschappelijking van de zorg: ouderen en andere groepen die zorg nodig hebben, zullen steeds meer in de thuissituatie moeten worden verzorgd. Dit betekent een vermindering van zogenoemde intramurale plaatsen.

Vergrijzing

Het Dagelijks Bestuur pleit, gezien de grote mate van vergrijzing in stadsdeel Amsterdam-Centrum, voor terughoudendheid in de afbouw van verpleeghuisplaatsen, en wil vooral modernisering en kwaliteitsverbetering centraal stellen. Het aantal verzorgingshuisplaatsen zal wel afnemen (extramuralisering), maar daar moet een forse toename van het aantal geschikte zelfstandige woonzorgvoorzieningen tegenover staan. Het gaat dan om voor ouderen en minder-validen geschikte woningen en zorgaanbod in de buurt. Alle buurtbewoners kunnen overigens gebruikmaken van deze voorzieningen.

Welzijnsvoorzieningen

De Key en Tabitha zullen een dienstencentrum realiseren van waaruit de benodigde zorg geleverd kan worden en waar de welzijnsvoorzieningen geclusterd kunnen worden. Ook een buurtrestaurant zal hier onderdeel van uitmaken. Als gevolg van de modernisering van de Wittenberg zijn er inmiddels al 24 groepswoningen in de Czaar Peterbuurt gerealiseerd. Er zullen nog groepswoningen voor in totaal 36 bewoners volgen. Deze zijn bestemd voor ouderen die 24 uur per dag intensieve zorg nodig hebben. Op het Funen zijn inmiddels 40 woningen voor zelfstandig wonende ouderen opgeleverd.

Reactie wethouder Els Iping

Els Iping (stadsddeelwethouder Bouwen en Wonen, Welzijn): "In onze beleidsplanning houden we nu al rekening met de demografische ontwikkelingen en de ontwikkelingen op het terrein van de zorg. De Czaar Peterbuurt moet een buurt worden waar je je hele leven kunt blijven wonen. Daar gaan we die buurt de komende jaren op inrichten".