Gemeente Dongen


Verzoek: reserveren ruimte voor bouw moskee in nieuwe wijk De Beljaart 21-03-2005 00:00
Gemeente bereid medewerking te verlenen aan verzoek Islamitische Stichting Dongen
Het college van burgemeester en wethouders is bereid zijn medewerking te verlenen aan een verzoek van de Islamitische Stichting Dongen om in de nieuwe wijk De Beljaart ruimte te reserveren voor een nieuw te bouwen moskee. De voorbereidingen voor de ontwikkeling van De Beljaart zijn recent gestart en alle mogelijkheden liggen nog open. Het college heeft Stedenbouwkundig Adviesbureau Croonen de opdracht gegeven om rekening te houden met de bouw van een moskee in de nieuwe wijk en hiervoor een geschikte locatie op te nemen. Het bestuur van de Islamitische Stichting Dongen verzoekt het college om ruimte voor een nieuwe moskee, omdat het huidige gebouw aan de Anjerstraat te klein is geworden. De Islamitische gemeenschap in Dongen bestaat uit ongeveer
1.100 personen.

Een exacte locatie voor de nieuwe moskee in de wijk De Beljaart is er nog niet, aldus wethouder Joop Velthoven. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in De Beljaart nog in een te vroeg stadium. We willen als gemeente zorgvuldig omgaan met alle verzoeken die we krijgen voor inpassing in De Beljaart. Het verzoek van de Islamitische Stichting Dongen is zon dergelijk verzoek.

Inpassing
De gemeente kijkt bij een inpassing in de nieuwe wijk onder andere naar bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Het nieuwe moskeegebouw moeten verder passen bij de aard en schaal van De Beljaart en bij het Dongense karakter. Wethouder Joop Velthoven:de gemeente onderzoekt of de moskee samen met andere voorzieningen een plekje kan krijgen in het hart van de wijk.

Huidige moskee
Er bestaat nog geen exact beeld wat er met het huidige moskeegebouw gebeurt als er een nieuwe moskee in De Beljaart wordt gebouwd. Daarvoor is het nog te vroeg. Wethouder Joop Velthoven: De gemeente koerst er op aan om in januari 2006 te starten met het bouwrijp maken van Fase 1 van De Beljaart. Afhankelijk in welke fase de nieuwe moskee wordt gepland, kan het dus nog wel even duren voordat de moskee is verhuisd.