Gemeente Tytsjerksteradiel


Legionellabesmetting in zwembad "De Wetterstins" in Burgum

Burgum, 17 maart 2005

Bij een routinecontrole is een legionellabesmetting geconstateerd in twee douchegroepen in zwembad De Wetterstins in Burgum.

De legionella-bacterie die is aangetroffen is van de soort die regelmatig aangetroffen wordt in zwembaden en slechts zeer zelden ziekte veroorzaakt. Voor alle zekerheid zijn de betreffende douches afgesloten en zullen de leidingen doorgespoeld gaan worden. Bij eventuele ziekte is legionella in een vroeg stadium heel goed te behandelen.

De douches zijn tot een hercontrole op 21 maart 2005 afgesloten en kunnen daarna naar alle waarschijnlijkheid weer in gebruik genomen worden.

Hoe vindt besmetting plaats als mensen toch ziek worden? De besmetting vindt plaats via de longen, door inademing van zeer fijne waterdruppeltjes (nevel). De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer tussen de twee en de twintig dagen. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere mens worden overgedragen en het drinken van met legionellabacteriën besmet water vormt geen risico. Zwangeren lopen geen extra risico.

Wat zijn de verschijnselen van een legionella longontsteking? De ziekte begint met (snel) opkomende hoofdpijn, spierpijn, koorts boven de 39°C en soms verwardheid. Na een korte tijd kan de patiënt gaan hoesten en is soms kortademig vanwege longontsteking.

Bezoekers van De Wetterstins bij wie deze symptomen zich voordoen wordt dringen aangeraden contact op te nemen met de huisarts en te melden dat zij wellicht in aanraking zijn geweest met legionellabacteriën. De ziekte is met antibiotica goed te behandelen.

De onderstaande groepen lopen mogelijk meer kans om ziek te worden:
- Mensen met een ernstige immuunstoornis, bijvoorbeeld personen die een transplantatie hebben ondergaan en daarvoor afweerremmende medicijnen gebruiken en mensen die om andere redenen hoge doses corticosteroïden (prednison) slikken

- Mensen met chronische longaandoeningen zoals astma of CARA
- Zware rokers (>25 sigaretten per dag)

- Mensen met een chronische nierziekte

- Ouderen vanaf 50 jaar

- Diabetes patiënten

- Alcoholisten

Mensen met vragen kunnen tijdens kantooruren contact opnemen met de GGD Fryslân, 058-2334334

Contact
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het team Communicatie van de gemeente Tytsjerksteradiel: Karen de Jong, tel. (0511) 460 515
Bauke Jousma, tel. (0511) 460 517