Politie Groningen

Persberichten maandag 21 maart 2005

provincie Groningen, 21-03-2005 -

Groningen: dronken fietser heeft gehele fietspad nodig
Een 41-jarige fietser uit Groningen had zondagavond het hele fietspad van het Damsterdiep in de stad nodig, vermoedelijk omdat hij te diep in het glaasje had gekeken. Bij aanhouding constateerden twee agenten namelijk een enorme alcohollucht, hetgeen werd verklaard door het onderzoek aan het politiebureau. Daar bleek dat betrokkene 2.2 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: rijbewijzen ingevorderd voor snelheidsovertreding Beneluxweg
Een 22-jarige automobilist uit Sauwerd moest zondagmiddag zijn rijbewijs inleveren nadat hij op de Beneluxweg in Groningen was betrapt bij een overschrijding van 62 km/u. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 70 km/u.
Hetzelfde gold voor een 24 en een 31-jarige Stadjer. Zij reden respectievelijk met een snelheid van 128 en 130 km/u. De controles werden uitgevoerd met de lasergun.

Veendam: passantenonderzoek in verband met dodelijk ongeval De politie heeft maandagmorgen tussen 6.45 en 7.15 uur een zogeheten passantenonderzoek uitgevoerd op de kruising Geert Veenhuizenweg met de Rijksweg N33 in Veendam. Dit vanwege de onduidelijkheid in het onderzoek naar het dodelijk ongeval dat plaatsvond op 21 februari 2005 omstreeks 7.00 uur. Dat was op dezelfde kruising. Daarbij kwam een 44-jarige automobilist uit Veendam om het leven door een frontale botsing met een tegenligger. De politie vermoedt dat een van beide betrokkenen het rode licht heeft genegeerd. Omdat er vlak na het ongeval geen getuigen aanwezig waren heeft de politie diverse keren een oproep via de media gedaan. Dat heeft niets opgeleverd. Het passantenonderzoek is een laatste mogelijkheid om informatie te krijgen. Enkele automobilisten die passeerden wisten zich wel iets te herinneren over het ongeval. Het moet nog blijken of het voldoende oplevert om een helder en duidelijk beeld te krijgen. De verklaringen worden opgenomen in het proces-verbaal dat binnenkort naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd. Mochten er nog getuigen zijn die concrete informatie kunnen verstrekken over dit ongeval dan worden ze nog steeds uitgenodigd om contact op te nemen met de politie in Veendam, telefoon 0900-8844 (lokaal tarief).

Ulrum: drie gewonden bij verkeersongeval
Bij een verkeersongeval op de Provincialeweg N361 bij Ulrum zijn zondagochtend drie personen gewond geraakt. Een 55-jarige man uit Vierhuizen reed in zijn auto op de Elensterweg en verleende geen voorrang aan een 83-jarige automobilist uit Groningen, die op de Provincialeweg reed. Door de botsing raakten beide bestuurders gewond. Ook de 80-jarige echtgenote van de Stadjer raakte gewond. Alle drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. Beide autos raakten zwaar beschadigd en werden afgesleept.

Leens: vier gewonden bij kop-staartbotsing met vier autos Op de Provincialeweg N361 bij Leens zijn zondagmiddag bij een kop-staartbotsing met vier autos vier gewonden gevallen. Een onbekend gebleven personenauto was met lage snelheid vanaf de Borgweesterweg de Provincialeweg opgereden. Een 32-jarige vrouw uit Groningen en 28-jarige man uit Groningen moesten hierdoor krachtig remmen om een aanrijding te voorkomen. Beide automobilisten konden hun auto tijdig tot stilstand brengen. Een 43-jarige automobilist uit Oldehove lukte dit niet en botste achter op de auto van de 28-jarige Stadjer. Door deze aanrijding botste de Stadjer vervolgens tegen de achterzijde van zijn plaatsgenote. Tenslotte botste een 22-jarige man uit Warfhuizen achter op de wagen van de man uit Groningen. De Warfhuizer raakte, evenals zijn inzittende, gewond. Ook de 28-jarige automobilist uit de stad moest samen met zijn inzittende naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. Drie autos werden door een bergbedrijf afgesleept.

Holwierde/Lauwersoog/Ten Post e.a: snelheidscontroles
De politie heeft zondag op diverse locaties een snelheidscontrole gehouden.
Rijksweg N33 in Holwierde: aantal geregistreerde voertuigen: 660, aantal overtredingen: 55, hoogst gemeten snelheid: 120 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Marneweg (Provincialeweg N361) in Lauwersoog: aantal geregistreerde voertuigen: 580, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 115 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Provincialeweg N360 in Ten Post: aantal geregistreerde voertuigen: 1130, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Hoofdweg in Kolham: aantal geregistreerde voertuigen: 180, aantal overtredingen: 51, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Kampweg in Onstwedde: aantal geregistreerde voertuigen: 112, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 115 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Lettelbert/Leek/Zuidbroek: snelle rijders raken rijbewijs kwijt Bij snelheidscontroles heeft de politie zondagmiddag drie rijbewijzen ingevorderd. Een 27-jarige man uit Roden reed op de snelweg A7 bij Lettelbert maar liefst 198 km/uur, waar 120 km/uur is toegestaan. Hij reed hiermee 78 km/uur te hard. Een 37-jarige automobilist uit Peize reed 179 km/uur en overschreed daarmee de maximum toegestane snelheid met 59 km/uur. Tenslotte reed een 47-jarige man uit Assen op de A7 bij Zuidbroek 175 km/uur. De Drent reed hiermee 55 km/uur te hard. Alle drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren. De automobilist uit Roden had dubbel pech: zijn auto werd ook nog inbeslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.