Inspectie van het Onderwijs

in onderwijs
Meldpunt discriminatie en extremisme in onderwijs
---

21 | 03 | 05

Vertrouwensinspecteurs: 0900 â 1113111
Utrecht, 21 maart 2005. Het meldpunt vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs breidt vanaf heden haar taken uit. Naast de bestaande aandachtsgebieden kunnen betrokkenen uit het onderwijs bij dit meldpunt terecht met signalen inzake discriminatie, fundamentalisme, extremisme en dergelijke. Het nummer van de vertrouwensinspecteurs is 0900 â 1113111 (tijdens kantoortijden en tegen lokaal tarief).

Het meldpunt vertrouwensinspecteurs is dagelijks bereikbaar voor alle betrokken bij het onderwijs, zoals bestuurders, leraren, ondersteunend personeel, leerlingen, studenten, ouders en eventueel vrijwilligers. Tot nu toe konden zij hier terecht met klachtmeldingen over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, fysiek geweld en psychisch geweld, zoals grove pesterijen. Om een bijdrage te leveren aan de ondersteuning van scholen op het gebied van sociale cohesie en verdraagzaamheid, vindt nu een uitbreiding plaats. De vertrouwensinspecteurs zoeken op zorgvuldige wijze met de melder naar de meest wenselijke aanpak van de melding.

Zeker de afgelopen maanden zijn themaâs als geweld en extremisme op tal van plaatsen onderwerp van gesprek geweest. Tal van maatschappelijke problemen komen in de klas samen. Alleen door te blijven praten en samen te werken, kunnen we hieraan een positieve wending geven. De Inspectie van het Onderwijs levert daar graag haar bijdrage aan.

De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Ze rapporteert publiekelijk over de kwaliteit van individuele instellingen en van het onderwijsbestel. Dit in het belang van leerlingen en ouders, onderwijsinstellingen en samenleving. Zo stimuleert de inspectie dat onderwijsinstellingen hun kwaliteit op niveau houden en continu versterken. Daarnaast geeft zij bestuurders en beleidsmakers handvatten voor beleid en verschaft ze belanghebbenden betrouwbare informatie over onderwijs.
---