---


---

Foto: Mark Huizinga, zilver op de wereldbeker in Rome (Fabienne Wink-Bruys)

Goud, zilver en brons voor defensiesporters

21-3-2005 10:52:00

Afgelopen weekend viel er een medailleregen te noteren voor de topsporters van Defensie. De oogst bestond uit eenmaal goud voor ringenturner Yuri van Gelder, tweemaal zilver voor respectievelijk judokas Mark Huizinga en Deborah Gravenstijn en eenmaal brons voor florettiste Indra Angad-Gaur.

Bij het wereldbekertoernooi in het Duitse Cottbus was Van Gelder, soldaat bij de Koninklijke Landmacht, in de finale op zondag (20 maart) ongenaakbaar. Hij behaalde het goud met een score van 9.600 punten. Na New York was het zijn tweede gouden medaille van dit jaar en zijn zevende wereldbekeroverwinning in totaal. "Ik ben zielsgelukkig dat het me toch weer gelukt is, zeker nu ik door mijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School niet helemaal topfit ben", aldus een opgeluchte Van Gelder.

Tijdens de World Cup van Rome zette Huizinga, kapitein bij de Koninklijke Luchtmacht, in de halve finale tot 90 kg de Portugees Renato Morais met ippon opzij. In de finale dolf hij echter het onderspit tegen de Spanjaard David Alarza, vorige week nog winnaar van de wereldbeker in Praag, en daarmee legde hij beslag op het zilver Zelf oordeelde Huizinga zijn judo als matig. Maar zijn optreden in de finale gaf hem reden tot optimisme. "Volgende week Tallinn en daarna verder bouwen naar het EK in mei in Rotterdam."

Op de Dutch Open in Rotterdam sleepte Gravenstijn, eerste luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht, het zilver binnen door in de halve finale de Spaanse Yahaira de Juan uit te schakelen. Daarna moest ze het opnemen tegen al weer een Spaanse: de regerend Europees kampioene en Olympisch kampioen van 2000 Fernandez. Die bleek net een maatje te groot. "Het liep niet optimaal in de finale, ik ben nog niet helemaal waar ik wezen moet. Maar na brons in Hamburg en zilver in Rotterdam lijkt me goud op het EK in mei een aardige reeks", merkte een strijdvaardige Gravenstijn na afloop op. "Ik heb nog twee maanden te gaan, dat moet lukken."

Bij de wereldbekerwedstrijd in het Egyptische Caïro veroverde Angad-Gaur, eerste luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht, het brons door een overwinning in de kwartfinale op de Hongaarse Varga. Aan het toernooi namen 25 floretschermsters uit zes landen deel. "Het liep eigenlijk best wel lekker tot de halve finale. Ik baal wel, want hier had ik toch beslist de finale willen en kunnen halen", aldus een enigszins teleurgestelde Angad-Gaur. Komend weekend staat de WB-wedstrijd in St-Petersburg op haar programma. Foto: Indra Angad-Gaur, brons op de wereldbekerwedstrijd in Caïro (Fabienne Wink-Bruys)