Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Reïntegratie op maat

---

Op woensdag 9 maart 2005 hield de Vaste Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de werking van de reïntegratiemarkt. Dit naar aanleiding van een notitie van staatssecretaris Van Hoof (28 719, nr 4). Ook de CG-Raad was uitgenodigd.

De CG-Raad heeft mondeling naar voren gebracht dat er nog steeds veel knelpunten zijn.
Enkele voorbeelden werden genoemd:


* mensen met een arbeidshandicap kunnen nauwelijks nog kwalificerende (om)scholing volgen;

* sommige reïntegratiedienstverleners bieden geen concrete bemiddeling; mensen krijgen wel allerlei cursussen maar het echte zoeken naar werk moeten ze zelf doen;

* er is geen nazorg op de werkplek.

Als oorzaak van deze problemen gaf de CG-Raad aan, dat er aan het begin van het reïntegratieproces geen 'pakket op maat' wordt samengesteld voor iemand. Mensen worden zomaar 'over de schutting van het reïntegratiebedrijf gegooid'. Het is wenselijk dat het UWV na een 'diagnose' een indicatie mag afgeven voor verschillende onderdelen (reïntegratiefuncties) die nodig zijn. Nu mag het UWV dit niet doen van het ministerie. Ook bij de Individule Reïntegratieovereenkomsdt (IRO) is onvoldoende maatwerk mogelijk, omdat er van een vaste prijs moet worden uitgegaan, en de prijs niet kan worden vastgesteld op basis van de afzonderlijke functies (als scholing) die nodig zijn.

De CG-Raad heeft de Kamer gevraagd dit maatwerk weer mogelijk te maken, door het UWV niet zulke strakke regels op te leggen als nu gebeurt door het ministerie. Op 6 april spreekt de vaste Kamercommissie hierover met de staatssecretaris.

Transparantie reïntegratiemarkt

Vorige week is een initiatief genomen om individuele mensen meer zicht te geven op de kwaliteit van reïntegratiedienstverleners. De CG-Raad is hier via de Landelijke Cliëntenraad bij betrokken. Zie het persbericht van de Raad voor Werk en Inkomen.

(Geplaatst: 21 maart 2005)

---