Gemeente Haaren


* Ondertekening Visie en Intentieverklaring Brede School Haaren

ondertekening brede school.JPG

Veel instellingen en instanties houden zich bezig met de opvoeding van onze jeugd. Om ervoor te zorgen dat er niet allerlei acties naast elkaar lopen, wordt er landelijk nagedacht om deze diensten met elkaar in contact te brengen, dat concept wordt genoemd de brede school. Omdat in Haaren daarnaast ook nog de onderhoudssituatie van de basisschool speelde, was de noodzaak om in Haaren deze discussie te starten des te groter.

Bij de ontwikkeling van een brede school zijn niet alleen de basisscholen, maar ook de peuterspeelzaal en de kinderdagopvang betrokken. Het primaire doel is de invulling van een leuke, leerzame dag voor kinderen van 0-12 jaar, maar activiteiten voor anderen, bijvoorbeeld voor kinderen ouder dan 12, worden niet uitgesloten. De meerwaarde van de brede school is onder andere dat er een doorgaande lijn is voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar, dat efficiënt kan worden omgegaan met materialen en ruimten en dat er korte lijntjes zijn tussen de verschillende instanties die zich bezig houden met de opvoeding.

De gemeente Haaren nodigde directies en besturen van basisscholen, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en schoolmaatschappelijk werk uit om, onder leiding van schoolbegeleidingsdienst Giralis, eens van gedachten te wisselen over het idee van een brede school.

Tijdens de eerste bijeenkomst van 2 februari jl. keken alle deelnemende partijen vooral naar de stappen die moeten worden gezet om te kunnen komen tot een brede school. In een tweede bijeenkomst op 28 februari jl. bereikten de deelnemers overeenstemming over de inhoud van een startdocument. Dit document is tevens een intentieverklaring om verder te gaan met de ontwikkeling.

Op donderdagavond 17 maart 2005 ondertekenden vertegenwoordigers van alle betrokken partijen het visiedocument / de intentieverklaring. Hiermee is de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van een brede school. Een werkgroep gaat nu verder met de uitwerking.

Joseph Pullens,

wethouder.