Ingezonden persbericht



- Persbericht, uitgegeven 21 maart 2005 -

Hoogervorst haalt stiekem populair afslankproduct (hoodia) van de markt

Minister H. Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid laat via de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) momenteel producten die het natuurlijke en razend populaire ingrediënt Hoodia Gordonii bevatten van de markt halen. Dit gebeurt met het argument dat de VWA niet de vereiste formulieren en documenten heeft ontvangen waarin de veiligheid van Hoodia, dat in Afrika al duizenden jaren zonder problemen wordt gegeten, is komen vast te staan. Vreemd genoeg is er echter geen waarschuwing van kracht en bij de Warenklachtlijn van de dienst wordt het gebruik van producten met Hoodia niet ontraden. Ook zijn Hoodia-producten in andere Europese landen en de VS volop verkrijgbaar. Bij diverse leveranciers en fabrikanten is afgelopen week de handelsvoorraad in beslag genomen. Dit wordt de komende week voortgezet. Een neveneffect hiervan is dat de Zuid-Afrikaanse bevolking geen royalties ontvangt over de verkoop van Hoodia. De schade voor Nederlandse ondernemers alleen al bedraagt naar schatting van Gustavsson Vandermark circa 100 miljoen per jaar.

Veilig
Hoodia gordonii is een vetplantextract uit Zuid-Afrika dat de eetlust vermindert. Dit is komen vast te staan in internationaal gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken en wordt door wetenschappers niet betwist. Het molecuul P57 zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen, waardoor geen hongergevoel of gedachten aan eten optreden. Naar aanleiding van een uitzending van het Vara-programma Kassa is het ingrediënt in de belangstelling gekomen en hebben leveranciers van Hoodia-producten te maken met een sterk verhoogde vraag. Gebrukers van Hoodia-producten zijn uiterst gelukkig met deze innovatie op gezondheidsgebied, zoals valt op te maken uit internetfora hierover. Parallel hieraan heeft de Voesel en Waren Autoriteit controle-ambtenaren echter de opdracht gegeven producten met dit ingrediënt uit de markt te halen, omdat de veiligheid onvoldoende zou zijn aangetoond. Huisarts Kees Rietsema uit Emmen zei in het programma Kassa dat zoiets te vergelijken is met de eis om aan tonen dat het eten van een komkommer veilig is. Producten met Hoodia Gordonii worden onder andere geproduceerd en geleverd door De Tuinen (Ahold), GemakkelijkAfslanken.nl (Gustavsson Vandermark), De Kruiderij, drogisterijen en diverse reformzaken.

Gedupeerd
Gustavsson Vandermark, het grootste internetbedrijf op het gebied van voedingssupplementen, is één van de gedupeerde partijen. Op maandag 14 maart werd daar de voorraad Calorie Blocker (met Hoodia Gordonii) in beslag genomen. Volgens directeur F. Akkerma is dit ongebegrijpelijk. 'Onze klanten zijn alleen maar positief. Wij hebben nog geen onvertogen woord gehoord. Hoodia is volledig veilig. In Zuid-Afrika wordt het al duizenden (sic!) jaren gegeten om in tijden van honger of tijdens de jacht langere tijd zonder eten te kunnen. Er zijn nog nooit gezondheidsrisico's gerapporteerd. Bovendien zijn producten met Hoodia al twee jaar een enorm succes in de VS zonder dat er gezondheidsklachten zijn opgetreden.' De Food and Drugs Administration (FDA), de Amerikaanse evenknie van de VWA, heeft geen verbod afgevaardigd op de productie en consumptie van Hoodia-producten. De FDA wordt vaak gezien als een doorgaans strengere variant van de VWA.

Buitenland
Akkerma vindt het onbegrijpelijk dat juist Hoogervorst tot deze maatregel heeft beslist. 'Als hij zich op de hoogte zou stellen van de laatste wetenschappelijke bevindingen, dan zou hij weten dat het gezondheidsrisico vrijwel nihil is. Bovendien is Hoodia op internet op honderden websites verkrijgbaar. Hij kan ondernemers in Nederland wel verbieden het te verkopen, maar het gebruik door consumenten zal er niet minder om worden. Op diverse internetfora worden uitgebreid ervaringen gedeeld over het gebruik van Hoodia. Deze ervaringen zijn hoofdzakelijk positief. Hoogervorst bewijst de Nederlandse consument geen dienst. Terwijl hij onlangs nog positief stond tegenover een vet-belasting (vettax) bestrijdt hij nu een product dat werkelijk kan helpen in de strijd tegen overgewicht. Dat is een uiterst merkwaardige liberale instelling. Daar komt nog iets bij. De Zuid-Afrikaanse San-stam, die deze plant heeft ontdekt en al lange tijd gebruikt, ontvangt een royalty over elk verkocht Hoodia-product. Deze arme stam wordt ook nog eens benadeeld door de maatregel van Hoogervorst.'

Novel food
Hoodia Gordonii is volgens Hoogervorst een 'novel food'. Een novel food is een voedselvorm die voor 1997 niet in Europa op de markt was. Van een dergelijk bestanddeel moet wetenschappelijk worden aangetoond dat het geen risico vormt voor de volksgezondheid. Hoelwel Gustavsson Vandermark dit beginsel van harte ondersteunt deugt de Europese regelgeving volgens Akkerma niet. 'Ook als een bepaalde plant of groente buiten Europa al eeuwenlang wordt gegeten, moet je in Europa tóch aantonen dat het veilig is. Dat is een bespottelijke eis en maakt producten onnodig duur. Het remt bovendien de innovatie op dit gebied, omdat natuurlijke ingrediënten niet te patenteren zijn. Geen enkele fabrikant zal een duur veiligheidsonderzoek willen financieren, met als gevolg dat wij in Europa verstoken blijven van gezonde voedingsmogelijkheden.'

Over Gustavsson Vandermark
Gustavsson Vandermark is het grootste internetbedrijf dat via internet hoogwaardige en innovatieve voedingsupplementen levert. Tot Gustavsson Vandermark behoren onder andere de merken Vitamust (www.vitamust.nl) en Calorie Blocker (www.gemakkelijkafslanken.nl).

Internetlinks:

- Calorie Blocker: http://www.gemakkelijkafslanken.nl
- Uitzending Kassa: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=1262740
- Netwerk (Avro) over Hoodia: http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=45680
- Forum over Hoodia-producten: http://groups.msn.com/Hoodia-Max


---

Noot voor de redactie (