Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Eerste kievitseieren Heerde gevonden aan de Achterseweg

Ab Leurink uit Heerde heeft zondagmiddag 20 maart de eerste twee kievitseieren gevonden in de gemeente Heerde. Hij deed zijn vondst vlakbij zijn huis in een weiland van boer Tessemaker aan de Achterseweg in Heerde.

Hij raapte de eieren niet, want dat is niet toegestaan en bovendien is Leurink aangesloten bij de Vogelbescherming en wel bij de stichting Vrienden van het Boerenland. Daarom meldde hij zijn vondst maandagochtend bij burgemeester Hoornstra. Samen zijn ze naar het weiland gegaan waar Leurink de eieren aan Hoornstra toonde. De burgemeester overhandigde de vinder bloemen en een bedrag van tien euro, de symbolische aankoopprijs van het eerste ei.

De afgelopen drie jaar was Gert Pannekoek de eerste die een kievitsei vond in de gemeente Heerde. Vorig jaar vond hij drie eieren tegelijk op 17 maart. Zijn collega-vogelbeschermer Leurink vond drie dagen later twee eieren tegelijk. Dat de eieren dit jaar iets later gelegd worden, heeft te maken met de late sneeuw- en vorstperiode van een paar weken geleden.