Ingezonden persbericht


Rummikub 25 jaar: van levendig clubleven en nederlandse kampioenen tot hip tijdverdrijf

Hattem, maart 2005 - Het gezelschapsspel Rummikub mag dan wel (nog) niet tot de Olympische Sporten behoren, over de hele wereld wordt er elke dag flink wat afgetraind en gespeeld. Sinds de invoering in Nederland van het sympathieke getalspel in 1978 door A. Golad - directeur van spelproducent Goliath - bezorgt Rummikub ook in ons kikkerlandje gezellige hoofdbrekens voor jong en oud. Naast spelletjesliefhebbers zijn er wereldwijd duizenden fanatiekelingen die de hele dag combinaties uitdenken en via het levendige clubleven worden afgevaardigd naar het driejaarlijkse Wereldkampioenschap Rummikub. En wat blijkt? Nederland is super sterk, en Rummikub is hot!

Huis en haard zijn hot

Rummikub is a way of life, een manier om even lekker tot rust te komen na een lange werkdag. (Of om je medespeler lekker te irriteren....) Met gezond verstand en logisch denkvermogen ben je al gauw een paar uurtjes zoet. Rummikub gedijt dan ook goed in de Nederlandse 'gezelligheidscultuur'. En omdat tegenwoordig huis en haard weer hot zijn, wordt Rummikub nu ook gespeeld in de hippere huishoudens van Nederland. Ook het clubleven is levendig; elke stad of dorp heeft een spelletjesvereniging waar Rummikub wordt gespeeld, de grootste zijn die van Alkmaar, Purmerend en Apeldoorn.

Wereldwijde kampioenschappen

Er is een wereldwijd netwerk van officiële kampioenschappen. Zo wordt in Nederland sinds 1985 het Nederlands Kampioenschap Rummikub gehouden. De winnaar van het NK wordt afgevaardigd naar het World Rummikub Championship (WRC, sinds 1991) dat om de drie jaar in een ander land gehouden wordt. En we mogen trots zijn: zowel in 1997 als 2000 was de winnaar een Nederlander! Er gaan geruchten dat het WRC in 2006 in Nederland gehouden wordt.

Rijtjes en series

Het spel wordt gespeeld met 106 stenen inclusief twee jokers. Iedere steen heeft een nummer, van 1 tot 13, in de kleuren zwart, rood, blauw en geel. Rummikub wordt gespeeld met minstens twee en hoogstens vier spelers. De bedoeling is dat een speler zo snel mogelijk al zijn stenen kwijtraakt in een combinatie van rijtjes - ten minste drie stenen van dezelfde kleur - of series - ten minste drie stenen met dezelfde cijferwaarde. De verliezer krijgt de cijferwaarde van de niet gebruikte stenen als strafpunten berekend.

Nederlands ex-kampioen

Maar wat is er zo leuk aan Rummikub? Aan wie kan deze vraag beter gesteld worden dan aan Peter Mentzij, Wereldkampioen Rummikub 1997 (in het dagelijks leven manager op een taxicentrale): "Het spel is elke keer anders. Je hebt geluk nodig, maar ook tactisch inzicht. Mijn tactiek? Het plankje volsparen, in je hoofd combinaties maken en in één keer uitleggen. Op de club doe je dat natuurlijk niet, want dan wil niemand met je spelen haha!"

Goliath is één van de tien grote speelgoed distributeurs (en producenten) van Nederland. Er is een vestiging in Hattem en in Parijs. De ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse speelgoeddistributeur Goliath is onlosmakelijk verbonden met de succesvolle invoering van het Israëlische getallenspel Rummikub in Nederland door directeur A. Golad in 1978. Inmiddels slaat Goliath zijn vleugels uit over de hele wereld en is het bedrijf een belangrijke speler op de speelgoedmarkt. De lijnen die het bedrijf momenteel voert, zijn: spellen vanaf 4 jaar, speelgoed vanaf 4 jaar, multimedia vanaf 5 jaar, kleine lijn met erotische spellen vanaf 18 jaar en actiespellen vanaf 4 jaar.