SP Tilburg


Reïntegratie geen taak voor de markt

21 maart 2005 Het faillissement van reïntegratiebedrijf De Kans heeft heel was losgemaakt in Tilburg. Wethouder Mevis zint op een nieuw beleid voor non-profit instellingen op dit terrein, waarbij de onzekerheid van de marktwerking voor een deel wordt losgelaten. Een goede ontwikkeling, althans een goed begin. Want het is zaak om ook - misschien wel voorál - te kijken naar de werkwijze van commerciële reïntegratiemakelaars. Hun 'successtories' zijn allesbehalve geloofwaardig, maar ondertussen krijgen ze wel dik betaald om de krenten uit de pap te vissen. En mensen zónder kansen op de arbeidsmarkt moeten terecht kunnen in een beschutte werkomgeving, zonder te worden opgejaagd richting uitstroom.

Toen eind vorig jaar het college besloot om De Kans een slordige vijf ton voorschot te geven waarschuwde de SP fractie voor de risico's die hieraan verbonden waren. De Kans stond op het randje van faillissement, zomaar een half miljoen spenderen zou niet goed zijn voor de gemeente én zinloos voor de doelgroep. In december stelden we hierover schriftelijke vragen en de maand daarop agendeerde we het onderwerp voor bespreking in de raadscommissie. Daar verweerde zich naast de SP verder alleen de VVD tegen het voornemen van de wethouder. Toch stortte het college tonnen op de rekening van De Kans en tóch ging het bedrijf ten gronde, dit alles in het bestek van twee weken. Voor de SP reden om hierover een spoeddebat met wethouder Mevis aan te vragen.

Tijdens deze interpellatie richtte de SP haar pijlen op het besluit om een kansloos bedrijf op zo'n onvoorzichtige wijze vol geld te pompen. Daarnaast probeerden we vooral duidelijk te maken dat het ten eerste heilloos is te verwachten dat de marktwerking in de reïntegratiebusiness goed zou zijn voor de doelgroep van werklozen die aan een baan geholpen moeten worden. En ten tweede dat er een plek moet zijn voor mensen die gewoon geen kans meer hebben op de arbeidsmarkt om zonder opgejaagd te worden zinvol werk kunnen doen. Een sociale werkvoorziening dus, zoals die in de loop van de afgelopen jaren steeds verder is afgebroken. De wethouder reageert al jaren gepikeerd op opmerkingen vanuit de SP dat de Diamantgroep steeds mínder zo'n sociale werkplaats is en steeds meer een marktpartij waar mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt steeds minder van te verwachten heeft.

Het overleg dat de wethouder nu gevoerd heeft met non-profit instellingen als La Poubelle, De Imme, Countour en Traverse is een goede zaak. Dat deze organisaties niet zonder meer kunnen worden blootgesteld aan de onzekerheden die met marktwerking samenhangen is terecht. Het is een erkenning dat met marktwerking ook een dynamiek wordt geïntroduceerd die niet thuishoort in dit segment van de samenleving. In die zin is dit een hoopvol begin, maar zullen meer stappen gezet moeten worden.

Non-profit instellingen zullen de kans moeten krijgen om op hun gemak mensen te reïntegreren die daarvoor nog een kans maken. Daarnaast moet er veel duidelijker een plek komen waar dat niet meer hoeft, waar mensen zinvol bezig kunnen zijn - voor zichzelf én voor de samenleving - zonder de zweep van de markt. En tenslotte moet heel goed bekeken worden hoe lang we nog willen toestaan dat commerciële bureaus er met miljoenen euro's gemeenschapsgeld vandoor gaan om mensen zogenaamd aan het werk te helpen terwijl hun aandeel daarin volstrekt onduidelijk en op z'n best onder de maat blijft.

www.tilburg.sp.nl

---- --