Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis meldt lage bloedvoorraad in België en doet dringende oproep voor bloedgevers met bloedgroep O of A

Het Rode Kruis kampt met een lage bloedvoorraad. Vooral de bloedgroepen O en A zijn dringend nodig. Het Rode Kruis doet daarom een beroep op de media om mensen met bloedgroep O of A aan te sporen bloed te geven.

De bloedvoorraad lag in de periode januari-februari 6 % lager dan de voorraad in dezelfde periode vorig jaar. Het Rode Kruis hoopt via de media nieuwe donors te bereiken. Daarnaast organiseert het Rode Kruis extra wervingsacties naar gekende bloedgevers. Donors worden persoonlijk uitgenodigd en telefonisch opgeroepen. Ook wie langer dan twee jaar geen bloed meer heeft gegeven, wordt opnieuw aangesproken.

Alle gezonde mensen tussen 18 en 65 jaar kunnen bloed geven. Een bloedafname duurt slechts een halfuurtje. Elke dag zijn er mensen die bloed nodig hebben: na een operatie, een bevalling, een verkeersongeval... Maar bloed kan maximaal 35 dagen bewaard worden. Daarom is er continu nieuw bloed nodig. Het ingezamelde bloed wordt aan strenge controles onderworpen. Het Rode Kruis levert bloedproducten aan alle ziekenhuizen van Vlaanderen.

Wie bloed wil geven, kan bellen naar het bloedtransfusiecentrum in zijn provincie voor meer info over inzamelingen in de buurt. Surfen kan ook naar www.bl.rodekruis.be. Bloedtransfusiecentra:

- Antwerpen: 03 829 00 00
- Oost-Vlaanderen: 09 244 56 56
- Vlaams-Brabant en Limburg: 016 31 61 61
- West-Vlaanderen: 050 32 07 27

Mechelen, 21 maart 2005