HBAG Bloemen


21-03-2005
Aan alle exporteurs Rusland Wijziging instructies!

De PD voert de keuring uit zonder aanwezigheid van de Russische inspecteur, dus in de planning hoeft de PD geen rekening meer te houden met de beperkte beschikbare capaciteit. Dit betekent uiteraard dat de PD veel meer inspecties kan uitvoeren dan tot nu toe. Wat NIET veranderd is zijn de overige Rusland eisen. Graag wil ik nog eens extra benadrukken dat de exporteurs die straks starten met Rusland, ook goed alle instructies moeten lezen. Vooral de instructie 'invullen fytosanitair certificaat Rusland' is zeer belangrijk. Jullie weten de belangrijke eisen:
- inspectietafel met voldoende licht.
- alle producten moeten aanwezig zijn
- de PD zal van alle producten een steekproef nemen
- grondeis = praktisch vrij
- permit eisen staan centraal
- point of entry op certificaat

Helaas is nog niet geheel duidelijk hoe de steekproefsgewijze controle zal gaan plaatsvinden door de Russen. De komende dagen verwacht ik dat ze zich met name zullen richten op de voor hen reeds bekende locaties in de regio's Aalsmeer, Poeldijk en Barendrecht. De Russen zullen de certificaten behorend bij deze zendingen uiteraard voorzien van het sticker. Ik hoor graag ervaringen van deze steekproefsgewijze controle.
Uiteraard zijn we ook we ook erg benieuwd in hoeverre zendingen zonder sticker nou erg veel oponthoud hebben bij invoer. Laat ook die ervaringen aub z.s.m. aan ons weten.

'Eisen aan export naar Rusland ' 'Instructie export Rusland voor exporteurs'

Met vriendelijke groet,
Jan Lanning.