CPNB


Boekenweek 2005 zeer succesvol


19 maart 2005

De 70ste Boekenweek heeft naar schatting vijftien procent meer lezers gestimuleerd een boekwinkel te bezoeken dan de editie van 2004. Dit concludeert de Stichting CPNB, organisator van de Boekenweek, op basis van een steekproef bij twintig boekwinkels in het land.

Er was in de boekwinkel extra veel aandacht voor boeken over de vaderlandse geschiedenis, het onderwerp van de Boekenweek 2005. Volgens de CPNB is deze jubileumeditie van de Boekenweek de meest succesvolle Boekenweek in de zeventigjarige geschiedenis.

Het opmerkelijk positieve beeld past binnen de huidige trend in de boekverkoop. De Boekmonitor/ Omzetbarometer van Stichting Speurwerk laat zien dat in 2005 de omzet in algemene boeken ten opzichte van
2004 eveneens met circa vijftien procent is gestegen.

Voor de grote belangstelling tijdens de Boekenweek geven de boekverkopers diverse redenen: de aantrekkingskracht van het Boekenweekgeschenk Zomerhitte van Jan Wolkers, het vrij reizen in de trein met het geschenk op zondag 13 maart én het rijke aanbod aan geschiedenistitels.De topper van deze titels werd Het Vooroudergevoel van Jan Blokker sr., Jan Blokker jr. en Bas Blokker.

De Boekenweek 2005 (van 9 t/m 19 maart) werd gehouden onder het motto Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis. De oplage van het Boekenweekgeschenk Zomerhitte van Jan Wolkers was 751.000 exemplaren. Dit aantal bleek te laag om aan de vraag te kunnen voldoen.Naar schatting dertig procent van de boekwinkels gaf te kennen aan het einde van de Boekenweek geen Boekenweekgeschenken meer te hebben.
In 2006 vindt de Boekenweek plaats van 15 t/m 25 maart. Bekendmaking van het thema Boekenweek 2006 en de auteur van het Boekenweekgeschenk vindt plaats op maandag 4 april 2005.

De Boekenweek wordt mede mogelijk gemaakt door NS.

Zie ook: www.boekenweek.nl