Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht

Acties milieuorganisties zorgen voor beweging in cosmeticabranche

Drogisten maken cosmetica veiliger

Amsterdam, 21 maart 2005 --- Alle drogisterijketens hebben toegezegd hormoonverstorende stoffen uit hun huismerkcosmetica te verwijderen, of de mogelijkheid daartoe serieus te onderzoeken. Met de 'Grote Gif(vrije) Cosmeticatest' spraken Milieudefensie en Natuur en Milieu drogisterijen onlangs aan op hun verantwoordelijkheid. Uit de test bleek dat bijna alle onderzochte cosmetica hormoonverstorende stoffen bevatten, zoals ftalaten, parabenen en synthetische musken. De beide organisaties zijn verheugd over de positieve reacties. In afwachting van het 'herformuleren' van de cosmeticaproducten, blijven ze wel het publiek informeren over de mogelijk schadelijke stoffen in veel cosmetica.

Milieudefensie en Natuur en Milieu hebben snel resultaat geboekt met de eind vorig jaar gestarte campagne 'Benjijgifvrij?'. De ABC en Dio-drogisten gaan ftalaten en synthetische musken uitbannen uit het huismerk Idyl en overwegen dit ook voor parabenen, te beginnen met shampoo en babydoekjes. DA heeft samen met zijn grootste producent besloten de hormoonverstorende stoffen te verwijderen (tenzij er problemen optreden), te beginnen bij de nieuwe bad- en douchelijn. Erica gaat 'in de clinch' met haar toeleveranciers over synthetische musken en ftalaten, die niet in de natuurlijke etherische oliën horen te zitten. Etos kijkt serieus naar mogelijkheden om ftalaten, parabenen en musken, indien mogelijk, uit de huismerkproducten te weren zodra deze worden geherformuleerd. Kruidvat en Trekpleister, die het slechtst scoorden in de test, gaan hun babydoekjes vrijmaken van parfum en ftalaten. Zodra overige verzorgingsproducten worden geherformuleerd wordt het ook daarvoor bekeken. Schlecker gaat samen met zijn producenten de mogelijkheden bezien om de hormoonverstorende stoffen te vervangen. The Body Shop voegt geen ftalaten en musken meer toe, hoewel ze in enkele oude producten nog wel voorkomen. De Tuinen, die het best scoort, gaat ftalaten en synthetische musken helemaal uitbannen uit het huismerk en overweegt dit ook voor parabenen.

Om te zorgen dat de drogisten hun toezeggingen nakomen houden Milieudefensie en Natuur en Milieu een vinger aan de pols. De organisaties vragen om testgegevens zodra 'geherformuleerde' cosmetica op de markt komen en zullen ook zelf tests laten uitvoeren. Verder blijven de organisaties consumenten informeren over de mogelijk schadelijke stoffen in veel cosmetica. Consumenten kunnen een briefkaart of - via www.benjijgifvrij.nl - e-mails sturen aan drogisterijen.

Hormoonverstorende stoffen, zoals ftalaten, parabenen en synthetische musken kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige borstontwikkeling bij meisjes, verhoogde kans op astma, leverschade en enkele vormen van kanker. Mogelijke effecten hangen af van de mate en duur van de blootstelling. (Voor meer informatie en de resultaten van de Grote Gif(vrije) Cosmeticatest: www.benjijgifvrij.nl).



Vereniging Milieudefensie