BRINVEST BV

Oplossing voor problemen in energiewereld

Investeringsmaatschappij Brinvest BV uit Schijndel heeft het Amerikaanse softwarebedrijf Excelergy uit Lexington (Ma., V.S.) overgenomen. Excelergy staat op de 'Red Herring 100'-lijst van bedrijven die zeer waarschijnlijk met hun innovatieve technologie en leiderschap de wereld zullen veranderen.
Het bedrijf ontwerpt en levert aan bijna de helft van de onafhankelijke Amerikaanse energieleveranciers geautomatiseerde systemen voor het tariferen en afrekenen van het energiegebruik van verbruikers. Brinvest BV beoogt de acquisitie te integreren met de activiteiten van haar deelneming Xelion BV uit Delft.

Sluitstuk
De acquisitie vormt Brinvest's sluitstuk van een keten van bedrijven voor de levering van een integraal, geautomatiseerd systeem voor energiemeting, dataverrijking en facturatie. Het systeem omvat de hele keten: van de meterkast bij de verbruiker tot het moment dat de rekening op de mat valt, en het verschuldigde gebruiksbedrag kan worden geïncasseerd.
Dit Energy Monitoring Concept is een samenspel van applicaties en diensten, geleverd door bedrijven die behoren tot de Brinvest-keten.

Het Energy Monitoring Concept biedt oplossingen, zowel politiek-maatschappelijke voordelen als voor de eindgebruikers en energieleverancier. Illegale stroomaftap, in Nederland becijferd op ca. EUR 200 miljoen per jaar, behoort tot het verleden omdat energiemaatschappijen de meters op afstand kunnen aansturen. Bij grote afwijkingen kan men de levering beperken of zelfs besluiten een locatie af te sluiten. Maatschappelijke voordelen zijn het bewuster omgaan met spaarzame energie en de kostenefficiency. Voor de eindgebruiker kan het concept leiden tot een verlaging van het energieverbruik, omdat er via internet dagelijks inzicht is in het daadwerkelijke gebruik. Pilots hebben aangetoond dat het gebruik daalt met ca. 5 tot 10%.

Miljardenmarkt
'Voor dit soort producten is er internationaal een markt van in potentie 120 miljard euro, zo is becijferd. Dat onderstreept het belang van dit soort oplossingen. Als Brinvest hebben we hoge verwachtingen van het concept dat we bieden. De energiemarkt heeft al grote interesse getoond', aldus H. Brus namens Brinvest. Ondernemingen binnen het Energy Monitoring Concept van Brinvest zijn inmiddels met pilots en reguliere leveringen actief in Nederland, België, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Gezien vanaf de elektriciteits- en gasmeter bij de verbruiker, is het apparatuur van Xemex BV uit België, dat automatisch, periodiek energiemeterafstanden afleest. De meetgegevens worden via een openbaar of besloten datacommunicatienet naar een centrale registratie-databank doorgezonden. Daarbij worden uiteraard ook andere relevante informatie meegezonden, zoals meternummer en datum/tijd-informatie van het moment van meteruitlezing. Deze WatchTalk-apparatuur en -communicatiestromen worden op afstand beheerd door applicaties van het bedrijf Xelion, dat gespecialiseerd is in bedrijfstoepassingen als activa-, contract- en relatiebeheer.

De vergaarde 'meterstanden' worden vervolgens verwerkt door applicaties, ontwikkeld door Excelergy. Aan de hand van meternummer, datum/tijd-stempel en de meetwaarden wordt het energieverbruik getarifeerd en geboekt op tussenrekeningen van verbruikers, energiedistributeurs en -leveranciers.
Afhankelijk van de periodiciteit waarmee de meterstanden worden uitgelezen, kunnen per klant of klantengroep op maat toegesneden tarieven worden geïntroduceerd.
Excelergy's applicaties zorgen voorts voor de periodieke facturatie en het bancaire incassoproces voor het innen van de energienota. Interfaces met financiële administratiesystemen zorgen voor een naadloze integratie in debiteuren- of grootboekapplicaties.

Bijzonder is ook dat het Energy Monitoring Concept voorziet in saldobewaking van de uitstaande vorderingen. Indien betaling uitblijft, kan een Excelergy-applicatie via een retourkanaal de WatchTalk-apparatuur in de meterkast opdracht geven de energielevering te beperken of af te sluiten. Deze functie kan worden uitgebreid met een interface van het bedrijf EZswitch, zodat bepaalde klantengroepen of gebruikssituatie energie kan worden geleverd op basis van Prepay. Daarbij bepaalt het beschikbare saldo of, en zo ja hoeveel energie (nog) beschikbaar wordt gesteld.

Modulair of geïntegreerd aanbod
Afhankelijk van de wensen van energiedistributeur of -leverancier is het Energy Monitoring Concept van Brinvest integraal of modulair toepasbaar. Een bijzonder kenmerk van het systeem is dat een energiebedrijf de applicaties niet in korte tijd bij alle verbruikers behoeft te installeren. Zelfs bestaande analoge energiemeters kunnen - dankzij een speciale module - gebruikt worden naast de nieuwe digitale meters. Mede omdat er geen nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd, is het concept optimaal flexibel.
Naar keuze kan gekozen worden voor een gefaseerde introductie: per straat, per wijk, per doelgroep of - als de noodzaak voor een gedifferentieerd tariefaanbod zich voordoet - zelfs per verbruiker.

Het facturatiebedrijf Brinvoice BV is voorts beschikbaar om in opdracht van een energiebedrijf het volledige proces van klantenbeheer, tarifering, toerekenen, factureren en incasseren te verzorgen. VSI, het eigen installatie- en servicebedrijf, is beschikbaar om WatchTalk te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden.

Brinvest ziet het Energy Monitoring Concept als een centrale, infrastructurele voorziening voor energiedistributeurs en
-leveranciers. Afhankelijk van marktwerking of focus kan het beheer over de 'meter' aan één van de partijen worden toegekend. Als de focus ligt op diversificatie in het energieaanbod aan de verbruiker, dan is het beheer bij de energieleverancier denkbaar. Plaatsing van het meterbeheer bij de distributeur - verantwoordelijk voor een ongestoorde en kwalitatief goede en gewaarborgde levering - is ook een optie. De vergaarde meetgegevens kunnen uiteraard ook aan beide partijen worden toegeleverd.

Feit is, dat het multibranding-concept van de Excelergy-applicaties de verschillende belangen ondersteunen. Via de tussenrekeningen in het Excelergy-toerekeningssysteem is door aggregatie van meterstanden de noodzakelijke informatie te verkrijgen voor zowel distributeur als de leverancier: en via hem voor de verbruikers, ook via Internet. Excelergy-applicaties zijn er overigens ook in speciale versies voor distributeurs, leveranciers en voor energiehandelaren.

Profiel Brinvest:
Brinvest is een investeringsmaatschappij, die is voortgekomen uit de verkoop van Datelnet, een serviceorganisatie die actief was in het veld van installatie en instandhouding van telecommunicatiesystemen en
-netwerken.
Brinvest gedraagt zich ten opzichte van de bedrijven waarin financieel wordt deelgenomen als een inhoudelijk, meedenkende en meesturende participant. Daarmee wordt gewaarborgd dat de ontwikkelde innovatieve concepten door haar deelnemingen samen als integraal samenhangende, geïntegreerde systemen op de markt worden gebracht.

Einde persbericht: