Gemeente Dordrecht


---

Externe inhuur - bewust en verantwoord

Vincent Brinkhof
Opvangen van capaciteitsproblemen en inhuur van specialistische kennis zijn de belangrijkste redenen om externe mensen in te huren. De afweging tussen zelf doen, extern inhuren of uitbesteden wordt niet duidelijk gemaakt. En het proces van het inhuren moet beter. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek dat het college van Burgemeester en Wethouders heeft uitgevoerd naar de externe inhuur in 2003.

Nieuwe aanpak
De gemeente kijkt scherper naar de afwegingen die in het inhuurproces worden gemaakt. De regels worden verbeterd, de controles en de verantwoording steviger neergezet, en de registratie van externe inhuur wordt kwalitatief versterkt. Professionele inkopers gaan de inhuur begeleiden en juristen geven juridische adviezen over inhuurcontracten. Dit zijn maatregelen die de organisatie gaat inzetten bij de inhuur van externen.

Uit het onderzoek blijkt dat inhuren van externen duurder is dan personeel tijdelijk in eigen dienst te nemen. De afdeling Personeel en Organisatie onderzoekt de verschillende vormen van soorten dienstverbanden die mogelijk zijn om tijdelijk personeel in eigen dienst te kunnen nemen.

In de jaarrekening van 2005 worden de maatregelen uit deze nieuwe aanpak geëvalueerd.

Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek was de sturing op de inhuur van externen te verbeteren. Daartoe zijn alle stappen van het inhuurproces onderzocht, van behoeftebepaling tot en met beëindiging en evaluatie. De totale uitgaven aan inhuur van derden bedroegen in 2003 EUR 11,9 miljoen. Deze omvang gaf het College voldoende aanleiding om eens grondig na te gaan hoe bewust en verantwoord met de afwegingen wordt omgegaan.