Gemeente Dordrecht


---

Insulinde is Kunststukje van de Week

Kunststukje van de Week: Insulinde Vincent Brinkhof Het grafmonument Insulinde is het Kunststukje van de Week. Het monument is te zien op de begraafplaats Essenhof en in de bibliotheek met een foto.

Op het oude gedeelte van de begraafplaats Essenhof staat het beeld Insulinde op het graf van de Indië specialist Pieter Johannes Veth. Het beeld is een allegorische voorstelling van Insulinde, de door schrijver Multatuli bedachte benaming voor de Indonesische Archipel.

Het monument dateert uit de 19e eeuw en is gemaakt uit kalksteen. Het beeld stelt een jonge vrouw voor met aan haar voeten een aapje en een krokodil. Zij verwijzen naar een Indisch sprookje dat handelt over het op de proef stellen van een vriendschap.
In 2003 is het beeld gerestaureerd door de gemeente. Door het zachte kalksteen te impregneren is het beter en langdurig bestand tegen natuurlijke verwering.

Bureau Monumentenzorg & Archeologie verrast iedere maand een groot publiek met een andere bijzondere archeologische vondst of een aansprekend monument. Dit "Kunststukje van de Week" is te vinden op begraafplaats Essenhof, Nassauweg en met een foto in de Openbare Bibliotheek, Groenmarkt 153. De openingstijden van de bibliotheek zijn: dinsdag t/m donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. De Essenhof is iedere dag geopend tot 16.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden over het "Kunststukje van de Week" en andere archeologische vondsten op www.dordrecht.nl/archeologie of www.dordrecht.nl/monumentenzorg