Provincie Utrecht

Persbericht

`Als je de jaren niet meer kunt tellen..'

Meer kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie

21-3-2005
Steeds meer ouderen willen op een ándere manier wonen. Ook demente ouderen. Zij voelen zich niet thuis in het klassieke verpleeghuis. Zij willen een alternatief. Geen dokters, maar een begeleider. Geen standaardinrichting, maar eigen meubels en spullen. Geen zalen en gangen maar een huiskamer. De provincie Utrecht daagt mensen uit met het initiatief `Als je de jaren niet meer kunt tellen'. Om mee te werken aan de totstandkoming van meer kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie.

Er bestaan al kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen met dementie. Maar niet genoeg. Vandaar dat de provincie op zoek is naar mensen die zo'n wooninitiatief willen opzetten. Wie we precies zoeken? Wie de handschoen past, trekke hem aan. Maar we denken nu vooral aan ouderen, hun vertegenwoordigers en organisaties.

De rol van de initiatiefgroep
Het is niet de bedoeling dat de initiatiefgroep zelf een voorziening gaat runnen of bouwen. De initiatiefgroep stimuleert andere partijen zoals gemeenten, corporaties, zorgaanbieders en financiers. En tegelijkertijd kan de initiatiefgroep worden ondersteund door deze partijen. Samen kunnen zij de voorziening tot stand brengen. Als de woonvorm er eenmaal is dan kan de initiatiefgroep een rol spelen bij het vrijwilligerswerk in en rond de woonvorm en bij de contacten met de buurt.

Aan de slag?
Samen met het NIZW ondersteunt de provincie Utrecht de mensen die in hun buurt (wijk, dorp of stad) een kleinschalige woonvorm voor dementerenden willen realiseren.

Wilt u zich ervoor inzetten? Een poging wagen? Laat het weten ! NIZW Centrum Zorg
Tav P. F. Driest
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
of stuur een e-mail aan p.driest@nizw.nl

Wel Thuis !
Dit project is een onderdeel van het provinciale programma Wel Thuis! Wel Thuis! zorgt er samen met anderen voor dat er meer woningen met zorg en welzijn komen. Goede voorbeelden van Wel Thuis! projecten zijn te vinden op www.provincie-utrecht.nl/kennisbankwelthuis.

Laatst gewijzigd op 03/21/2005 11:48:25 AM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl