Gemeente Bussum

Wat de raad besloot op 10 maart

In verband met het beëindigen van het lidmaatschap door de heer Brakkee is de heer Van Waes benoemd tot raadslid. De heer Van Waes neemt ook zitting in de commissie Ruimte.

Vernieuwen openbaar bibliotheekwerk

Om de bibliotheken een sterke basis te geven voor de toekomst en de publieksfunctie die de bibliotheek nu heeft te handhaven en te versterken, is vernieuwing van het bibliotheekwerk noodzakelijk. De gemeenteraad heeft verklaard bereid te zijn om deel te nemen aan deze bibliotheekvernieuwing. Hierdoor is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie die verdeeld wordt door provincie. Een consequentie van deze bereidheidverklaring is dat niet zodanig op de gemeentelijke bijdrage mag worden bezuinigd dat de bijdrage onder de 12,- per inwoner komt. In 2003 was de bijdrage 15,- per inwoner.

Subsidiëren Stichting Vluchtelingenwerk

De Stichting Vluchtelingenwerk Hilversum, Bussum en Wijdemeren verzorgt de maatschappelijke begeleiding van
vluchtelingen/asielzoekers. De Stichting krijgt van de genoemde gemeenten subsidie voor haar lokale activiteiten. Pas vanaf het moment dat een asielzoeker, als houder van een verblijfsstatus zich in de gemeente Bussum vestigt, begint formeel het inburgeringsproces waarvoor de lokale overheid verantwoordelijk is. In dit kader pakt Vluchtelingenwerk de taak maatschappelijke begeleiding' formeel op. De raad stelt 21.765,- beschikbaar voor de begeleiding door Vluchtelingenwerk.

Speelplaatsenplan 2005-2014

De raad heeft besloten om de 22 bestaande speelplaatsen te handhaven. Voor de instandhouding van deze speelplaatsen is extra geld nodig. Om dit tekort te dekken wordt het afschrijvingstermijn van tien naar twaalf jaar verlengd. Het tekort komt dan op 11.499,- per jaar. De dekking hiervan wordt bezien in de voorjaarsnota 2005.

In de commissie- en raadsvergadering is gevraagd om een extra inspanning te doen en één of twee speelplaatsen extra te creëren. Met name wordt daarbij gedacht aan de Buffelbuurt. Het college gaat daar naar kijken en komt daarop terug tijdens de Voorjaarsnota, waarbij dan besluitvorming plaatsvindt, integraal samen met andere financiële claims.

Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2005-2009

Sinds 2000 stelt de rijksoverheid door middel van het Investeringsprogramma Stedelijke Vernieuwing (ISV) de gemeenten voor een langere periode een omvangrijk budget in het vooruitzicht om de stedelijke vernieuwing te ondersteunen. In de eerste ISV periode (2000-2004) heeft Bussum een groot aantal projecten op het gebied van stedelijke vernieuwing rond kunnen krijgen. Voor een totaal bedrag van ruim drie miljoen euro is begonnen met de realisatie van ondermeer Landstraat-Noord, jongerenhuisvesting Herenstraat, Van Goghkwartier, Bottemastraat, de Heul, Van Oeverengronden en geluidwerende voorzieningen.

Het Bussumse ontwikkelingsprogramma voor de tweede ISV periode is vanuit een integrale en multidisciplinaire benadering opgesteld met de volgende kernthema's:


· Wonen, welzijn en zorg


· Omgevingskwaliteit


· Zorgvuldig ruimtegebruik en bereikbaarheid


· Economische versterking en arbeidsmarkt

Deze thema's zijn vertaald naar tien projecten (deze plannen komen te zijner tijd uitgebreid in de inspraak): herstructurering Godelinewijk, herstructurering terrein voormalige Gamma, wonen boven winkels, geluidsisolatie spoorzone, herstructurering Zuid-westrand, herstructurering gebied Koster/Gewest, herstructurering stationsgebied Naarden-Bussum, herontwikkeling terrein Kolonel Palmkazarne en onderzoek herstructurering gebied Lange Heul.

De raad heeft ingestemd met het ontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing 2005-2009.

Vacature lidmaatschap algemeen bestuur GNR

Wethouder Branderhorst is benoemd als lid van het algemeen bestuur van het Goois natuurreservaat.