Gemeente Venlo


Concept Ruimtelijke Structuurvisie 2005-2015 Gemeente Venlo

De Concept Ruimtelijke Structuurvisie 2005-2015 Venlo is dinsdag 1 maart jongstleden door het college vrijgegeven voor inspraak. De Ruimtelijke Structuurvisie geeft een visie voor een duurzame ruimtelijke ontwikkeling van Venlo, globaal tot 2015, en is een uitwerking van de Visie Venlo die de raad in juli 2004 heeft vastgesteld.

Met de Ruimtelijke Structuurvisie krijgt de stad de beschikking over een visie waarin keuzes voor de toekomst worden gemaakt op basis van geformuleerde doelstellingen. Die visie is nodig omdat er sprake is van een trendbreuk in maatschappelijke processen die de drijvende krachten vormen in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Kwantitatieve uitbreiding van het bebouwde gebied in de stad is niet of nauwelijks meer aan de orde, wel een groei in kwaliteiten, van woningen en woonmilieus, van de natuurlijke omgeving en van de economische structuur. De conclusie is dat het noodzakelijk is om de beperkte vraag naar stedelijke ruimte (woningen, voorzieningen, werklocaties) die zich nog zal voordoen, vooral aan te wenden als voeding voor de herstructureringsopgaven in elk van de kernen van Venlo. Er is een extra inspanning nodig om tot een goede afstemming tussen verschillende aspecten van die opgave te komen.

Uitgangspunt vormt de structuur van de gemeente Venlo, die voor haar omvang tamelijk uniek is: 4 woonkernen en 1 werkkern die dicht bij elkaar liggen - en dus ook een echte stad vormen - en toch afzonderlijk te onderscheiden zijn, met een eigen identiteit. In de Ruimtelijke Structuurvisie wordt ingezet op behoud van dat onderscheid en die identiteiten: "Eenheid in Verscheidenheid."

Inspraak
Op dit moment zijn betrokkenen bezig met het organiseren van de inspraak. Hiervoor is het volgende vastgesteld:


· De concept Ruimtelijke Structuurvisie Venlo 2005-2015 en de daarbij behorende Verkenningennota worden voor een periode van tenminste vier weken ter inzage gelegd. De startdatum wordt nog nader bepaald, maar zal tussen 4 april en 18 april 2005 liggen. De inspraak eindigt op 11 mei 2005. In het E3-Journaal en op deze website wordt de start van de inspraak aangekondigd.


· De concept Ruimtelijke Structuurvisie Venlo 2005-2015 wordt ter inzage gelegd in de stadswinkels van de gemeente. Belangstellenden kunnen op het stadskantoor mondelinge toelichting op de stukken krijgen. De concept Ruimtelijke Structuurvisie Venlo 2005-2015 wordt verspreid onder maatschappelijke organisaties, waaronder de wijkraden. Tegen betaling van het bedrag van ¤ 14,10 is de concept Ruimtelijke Structuurvisie ook voor anderen verkrijgbaar.