Gemeente De Marne


Detailhandel in de gemeente De Marne in verandering

In de gemeente De Marne is door het ruimtelijk-economisch adviesbureau MKB-Reva, een ruimtelijk-economisch analyse gemaakt van de detailhandel. Het onderzoek is gericht op het perspectief van de detailhandel in de gemeente De Marne.
Aanleiding tot het onderzoek is de constatering dat bedrijven verdwijnen door gebrek aan belangstelling of het niet hebben van een opvolger. Dat betekent dat panden hun functie verliezen en het straatbeeld verandert.
De gemeente De Marne wil met het onderzoek gegevens verkrijgen die ze kan gebruiken bij het ontwikkelen van ruimtelijk beleid voor de grote kernen.

Ten behoeve van het onderzoek, dat in overleg met het ondernemersplatform heeft plaatsgevonden, zijn diverse werkzaamheden uitgevoerd.
Zo is er een telefonisch consumentenonderzoek gehouden en hebben alle ondernemers een enquêteformulier ontvangen.

Daarnaast is gekeken naar de ruimtelijke structuur. Aandachtspunten daarbij waren o.a. de ligging van de winkels; de trekkers in een winkelgebied; de aanwezigheid van sterke en zwakke elementen; de verkeersstructuur. Kortom wat straalt een gebied uit.

Het onderzoek heeft geresulteerd in het rapport "De Ruimtelijk-economische analyse detailhandel gemeente De Marne" De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat zonder ingrepen de detailhandel in De Marne, op lange termijn sterk versnippert en daardoor aan kracht aanzienlijk inboet. MKB-Reva constateert dat samenwerking en concentratie nodig is om een aanvaardbaar detailhandelsapparaat in stand te houden.

Op 1 maart 2005 is het rapport gepresenteerd aan de detailhandelondernemers, het ondernemersplatform en de leden van de gemeenteraad. Aan de ondernemers is een reactie gevraagd. De belangrijkste vraag daarbij is kunnen zij zich vinden in de conclusies zoals die in het rapport zijn aangegeven en willen zij meewerken om tot een oplossing te komen. Het rapport en de reactie van de ondernemers zullen op 10 mei 2005 i n de raad worden besproken. Tot 1 april hebben de ondernemers de tijd om te reageren.
---