Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA Brussel wil debat over fusie Brusselse gemeenten (21/03/05)

Nadat de Vlaamse regering het voorontwerp van gemeentedecreet voor de Vlaamse Gemeenten heeft goedgekeurd, komt in het Brussels hoofdstedelijk Gewest eveneens de discussie op gang over de wijzigingen van de gemeentewet.

Alle Vlaamse partijen hebben een verlanglijstje opgemaakt met punten om de gemeentewet in Brussel te wijzigen. Hierbij wordt gedacht aan de overheveling van bevoegdheden van de gemeente naar het gewest, strikt tweetalige gemeentelijke communicatie en de verdeling van de bevoegdheden binnen het College van burgemeester en Schepenen, een Vlaming als voorzitter van de gemeenteraad,

De N-VA Brussel wil dit debat verruimen en de discussie uitlokken over de fusie van de Brusselse gemeenten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is thans reeds een kluwen van instellingen, organen, commissies, Het is onverantwoord dat naast deze gewestelijke instellingen nog 19 gemeenten blijven functioneren met ieder een eigen College van Burgemeester en Schepenen, een eigen gemeenteraad, een eigen voorzitter van het OCMW, een eigen OCMW-raad, afzonderlijke personeelsstatuten,

Reeds tijdens de bespreking van de beleidsnota Brussel in het Vlaams Parlement heeft Vlaams Volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) deze discussie aangevat.

Tenslotte wil de N-VA ook voorstellen formuleren zoals een cumulverbod tussen een gemeentelijk uitvoerend mandaat en een parlementair mandaat, het invoeren van een deontologische code voor mandatarissen waarbij eveneens gedacht kan worden aan een bureau voor integriteit en de verplichting voor burgemeesters en schepenen tot opleiding in overheidsbeleid. Voor de N-VA Brussel tenslotte moet een burgemeester of schepen in het tweetalig gewest bewijzen dat hij tweetalig is.

Auteur:
Partijbestuurslid en voorzitter N-VA Brussel
Karl Vanlouwe

Meer informatie:
Contactpersoon: Karl Vanlouwe
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: karl.vanlouwe@n-va.be
Url: www.n-va.be