FNV

Speciale website betrekt leden bij cao-traject metaal en techniek

De 380 duizend werknemers in de metaal en techniek kunnen de onderhandelingen over hun cao vanaf maandag op de voet volgen via internet. FNV Bondgenoten heeft een speciale website gelanceerd. De vakbond wil met name zijn 55 duizend leden in de sector, ook vaak aangeduid als kleinmetaal, via de site meer betrekken bij het tot stand komen van de nieuwe cao. Dat gebeurt door nieuws, uitleg, portretten van gewone werknemers en een column van de eerste vakbondsonderhandelaar in de sector, Jan Berghuis.

Bovendien kunnen de onderhandelaars via de site snel de mening van de achterban peilen. Over een principeakkoord, onderhandelingsresultaat of eindbod van de werkgevers kunnen de leden uiteindelijk ook digitaal stemmen. Wie niet over een internetaansluiting beschikt, kan dat straks ook telefonisch doen, net als bij de ledenraadpleging over het centraal akkoord.

De cao-site is een proef voor FNV Bondgenoten. Het is de bedoeling om met de ervaringen in de metaal en techniek ook andere cao-trajecten via de digitale snelweg te ontsluiten.

De metaal en techniek liep eerder voorop door moderne middelen in te zetten om onder de werknemers voor een nieuwe cao te peilen. Ook dit jaar konden werknemers via een enquête weer hun prioriteiten aangeven. Afgevaardigden van de achttien regionale bedrijfsgroepafdelingen formuleerden vervolgens een top 11 tijdens een bosdag. Dit jaar staat behoud van de mogelijkheid om gezond voor het 65ste jaar met pensioen te kunnen blijven gaan op 1.