Gemeente Haarlem


21 maart 2005

82/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer


Concept toekomstvisie Europawijk Zuid 2015

De gemeente Haarlem en de woningcorporaties Pré Wonen en De Woonmaatschappij presenteerden op 21 maart de concept Toekomstvisie Europawijk Zuid 2015. Eerder hadden de partijen een voorbereidingsovereenkomst tot samenwerking ondertekend, met als onderleggers de concepttoekomstvisie Europawijk-Zuid 2015 en het stedenbouwkundig kader. Gezamenlijk nemen zij de herontwikkeling van Europawijk-Zuid ter hand. De komende periode is het de bedoeling om van bewoners, betrokkenen en de raad te horen wat men van de concepttoekomstvisie vindt. Een visie die recht doet aan de tevredenheid van veel bewoners, maar die ook tegemoet komt aan de wensen van de toekomst.

Europawijk Zuid is, naast Delftwijk, de tweede door VROM aangewezen prioritaire wijk in Haarlem.
De toekomstvisie op de Haarlemse wijk Europawijk-Zuid is de samenvatting van de ambities die de samenwerkende woningcorporaties Pré Wonen en de Woonmaatschappij en de gemeente Haarlem hebben voor de wijk.


Visie

De visie heeft betrekking op de vernieuwing tot het jaar 2015. Met de uitvoering van de visie kan Europawijk-Zuid de 21e eeuw met vertrouwen tegemoet zien. Een wijk waar mensen met plezier wonen, waar kinderen veilig kunnen spelen en er ruimte is voor ontmoeting én rust.
Europawijk-Zuid is toe aan vernieuwing. Er zijn te weinig woningen geschikt voor bewoners die ouder worden. Er zijn te weinig koopwoningen. De verbindingen met het Engelandpark, het Heempark en Stadsdeelhart Schalkwijk voor fietsers en wandelaars zijn niet gemakkelijk. De openbare ruimte is ook aan vernieuwing toe. En de wijk ontbeert een centrale ontmoetingsplek in de wijk, een groene zone die als vanzelf de buurten én het omliggende groen met elkaar verbindt. Het is de bedoeling om de wijk meer draagkracht te geven, zowel in sociaal als in financieel opzicht. De noodzaak om te investeren in de nu ongeveer 35 jaar oude woningen laat zich goed combineren met de ambitie om meer differentiatie in de woningvoorraad aan te brengen. Dat geeft mogelijkheden voor huurders om door te stromen naar een koopwoningen of een duurdere huurwoning met meer comfort. Europawijk-Zuid is overwegend een huurwijk, met lage huren. In Europawijk-Zuid liggen de inkomens en het opleidingsniveau gemiddeld laag en is de onderwijsachterstand relatief hoog.

Keuzemogelijkheden
De toekomstvisie bevat op twee onderdelen nog keuzemogelijkheden. Het gaat dan om de Laan van Angers en het Heempark. De brede Laan van Angers wordt een prachtige ontmoetingsplaats, een groene long van de wijk. Dat zou goed zijn voor de uitstraling van Europawijk-Zuid, maar ook ten goede komen aan de waterberging in Schalkwijk. Het Heempark, dat nu een verborgen kwaliteit van de wijk is, kan een veel betere plek krijgen in de wijk. Woningen in het park kunnen zorgen voor betere sociale controle en betere verbindingen. Voor het Heempark zijn twee varianten uitgewerkt met nieuwbouw van eengezinswoningen.


Ambities

Bij de vernieuwing van Europawijk-Zuid zijn de doelstellingen op het gebied van wonen ambitieus, maar niet direct gericht op grootschalige sloop/nieuwbouw. De corporaties investeren in zowel renovatie van complexen die in goede of redelijke technische staat zijn en in sloop/nieuwbouw van complexen die weinig of geen toekomstwaarde hebben. Er worden grote aantallen woningen verkocht.
Er ontstaat aldus een verschuiving van een eenzijdige huurwijk (77% nu) naar een meer gemengde wijk ontstaat met 63% huur en 37% koop. Belangrijk is ook de verschuiving van een accent op goedkope huur (nu 81%) naar een accent op middeldure huur (straks 52%). Een flink deel van de woningvoorraad blijft goedkoop, in totaal 57%, waarvan ongeveer de helft een huurwoning is. De verwachting is dan ook dat bewoners die zijn aangewezen op een sociale huurwoning, gewoon in Europawijk kunnen blijven wonen. Er komen ongeveer 200 woningen bij in Europawijk-Zuid, waarvan ongeveer 170 op nieuwe locaties.


Gefaseerde aanpak

De zorgvuldige benadering die is gekozen, met heel gerichte ingrepen in delen van de wijk, vraagt om een verbindende, samenhangende aanpak van de openbare ruimte. De toekomst van de hele wijk krijgt hiermee een impuls. De meest in het oog springende ingreep is de nieuwe inrichting van de Laan van Angers als singel of promenade. Het is de centrale ontmoetingsplaats in de wijk en verbindt zowel de buurten als het groen met elkaar. Zo wordt het weer mogelijk een prettige wandeling te maken door heel Europawijk-Zuid, in het groen. Het Heempark wordt veel meer bij de wijk betrokken door extra bruggen, een rigoureuze opknapbeurt en het toevoegen van beperkte woningbouw. De extra langzaam verkeerroutes van oost naar west, met daaraan speelvoorzieningen en plantsoenen, zorgen ervoor dat het Engelandpark en het Stadsdeelhart Schalkwijk veel beter bereikbaar worden. Samen met bewoners, beheerders en politie wordt bekeken welke andere ingrepen in de openbare ruimte het meest prioriteit hebben.


Woon- zorg- en welzijnsfuncties

Op het gebied van welzijn en zorg gaat de toekomstvisie in op vragen die dagelijks aan de orde zijn. Zo wordt rekening gehouden met ruimte voor voorzieningen voor kinderen, jongeren (jongens én meisjes) en ouderen. Haarlem wil de afstemming tussen de verschillende woon- zorg- en welzijnsfuncties beter regelen. Een deel is inmiddels voor Europawijk-Zuid al voor elkaar. Met bewoners worden prioriteiten gesteld en goede afspraken gemaakt over de uitvoering daarvan.


Wijkmanifestatie

Op 31 maart a.s. presenteren de gemeente en de woningcorporaties de plannen aan de bewoners van Europawijk Zuid. Geïnteresseerden zijn van harte welkom van 15.00 tot 20.00 op de inloopdag in het wijkcentrum aan de Laan van Berlijn 1. Hier is naast het krijgen van informatie tevens gelegenheid om schriftelijk een reactie te geven op alle plannen. Dit is overigens ook mogelijk tot 15 april a.s. Na 31 maart breekt het traject aan van verwerken van de inspraakreacties en het definitieve besluitvormingstraject bij gemeente en corporaties over de plannen. Dit resulteert in een later te ondertekenen samenwerkingsovereenkomst waarin de concrete projectdoelen als startpunt voor de herstructurering van Europawijk Zuid zijn opgenomen.


Noot voor de redactie/

Gemeente Haarlem