Gemeente Ede

nummer 53 / Ede, 21 maart 2005

Vermogenspositie Welstede is redelijk

Welstede Welzijnsgroep heeft haar financiën redelijk op orde. Hiermee onderscheidt Welstede zich in positieve zin van veel welzijnsinstellingen elders in het land; verschillende van deze instellingen verkeren in faillissement of dreigen daarin te geraken. Welstede Welzijnsgroep en de gemeente Ede gaan gezamenlijk aan de slag om te zorgen dat Welstede Welzijnsgroep ook in de toekomst een gezonde financiële basis kan behouden.

De gemeente Ede heeft, in samenwerking met Welstede, een onderzoek uit laten voeren naar de financiële positie van de Edese welzijnskoepel. Elders in het land hebben veel instellingen het zwaar te verduren en een aantal is al failliet gegaan. Reden voor de gemeente om een onafhankelijk accountantsbureau opdracht te geven voor een zogenaamde Quick Scan van de financiële positie van Welstede.

De omstandigheden voor Welstede zijn al enige jaren niet heel erg rooskleurig. Hierbij spelen de volgende zaken:

- Bezuinigingen in de gemeentelijke subsidie
- Sterker stijgende salariskosten dan de compensatie hiervoor in de gemeentelijke subsidie

- Overige kostenstijgingen, zoals bij de inhuur van mensen die vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW).
Daarnaast zijn er belangrijke veranderingen gaande die gevolgen hebben voor de organisatie: per 1 januari wordt de Kinderopvang niet meer gesubsidieerd door de gemeente en moet dit onderdeel van Welstede draaien als een commercieel bedrijf.

Uit de onafhankelijke doorlichting blijkt dat de vermogenspositie redelijk is. Het probleem ligt vooral in een tekort aan werkkapitaal. Ook concluderen de onderzoekers dat Welstede afdoende maatregelen genomen heeft om de gemeentelijke bezuinigingen het hoofd te bieden. Welstede is voldoende weerbaar en flexibel om onvoorziene ontwikkelingen en gewijzigde marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.
Dit neemt niet weg dat er voor zowel Welstede als de gemeente belangrijke aandachtspunten zijn. Wil Welstede ook in de toekomst een gezonde financiële basis behouden, dan moeten gemeente en welzijns­ koepel daar zeker aandacht aan schenken.

De belangrijkste aandachtspunten voor Welstede zijn:
- Verder gaan met het meer economisch rationeel handelen waarmee ze in 2003 zijn gestart.
Welstede heeft zich in het verleden vaak laten leiden door de behoefte aan welzijnswerk. Onder de huidige omstandigheden kan Welstede slechts nog werk uitvoeren waarvoor zij ook daadwerkelijk door de gemeente wordt gesubsidieerd.
- Maatregelen treffen om het werkkapitaal te verruimen.
- Vergroten van de capaciteitsbenutting in de kinderopvang. De belangrijkste aandachtpunten voor de gemeente zijn:
- Aandacht voor het feit dat de gemeente de kostenstijgingen bij Welstede niet volledig gecompenseerd heeft;

- Reële verwachtingen van wat Welstede voor het gegeven subsidiebedrag kan leveren.

Welstede en de gemeente gaan gezamenlijk aan de slag met de genoemde aandachtpunten. De voortgang en de gemaakte afspraken worden medio 2005 in de raadscommissie Maatschappelijke Zaken besproken.