Unicef



EEN VIJFDE VAN ALLE KINDEREN ZONDER VEILIG WATER

Den Haag, 21 maart 2005 - Wereldwijd leven 400 miljoen kinderen zonder de minimaal benodigde hoeveelheid aan schoon water en sanitaire voorzieningen. Dat is een vijfde van alle kinderen in de wereld. Dit maakt internationaal Unicef-directeur Carol Bellamy bekend aan de vooravond van Wereld Waterdag. Dagelijks sterven ruim 4000 kinderen door het gebruik van vervuild water, gebrek aan sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne. Bellamy: "Dat niet elk kind toegang heeft tot minstens twee emmers veilig water is een belediging voor ons menselijk geweten. Teveel kinderen sterven en hun dood gaat gepaard met een oorverdovende stilte."

Per dag is voor elk kind minimaal 20 liter (twee emmers) veilig water nodig om te drinken, handen te wassen en een simpele maaltijd te bereiden. Door het gebruik van vervuild water en door ongewassen handen komen kinderen makkelijk in aanraking met levensbedreigende ziektes. De impact van vervuild drinkwater, het gebrek aan sanitaire voorzieningen en de onvoldoende (kennis van) hygiëne gaat nog veel verder dan de 4000 kinderen die dagelijks sterven aan watergerelateerde ziektes als diarree en tyfus. Vele miljoenen balanceren op de rand van overleven door terugkerende ziekteaanvallen. "Kinderen die genoodzaakt zijn om vuil water te drinken en te leven met slechte sanitaire voorzieningen, kunnen zich niet ontwikkelen", stelt Bellamy. "Maar wanneer hun levens hiertegen beschermd worden, worden hun families sterker en worden hun eigen kinderen geboren met een beter vooruitzicht. Het is de snelste en slimste weg naar een meer hoopvolle toekomst."

Volgens het Unicef rapport 'State of the World's Children 2005' heeft 21% van de kinderen in ontwikkelingslanden geen beschikking over schoon water. Zij leven zonder veilige waterbron, die bereikbaar is binnen 15 minuten loopafstand van hun huis. Daarbij komt dat 2,6 miljard mensen geen toegang heeft tot basale sanitaire voorzieningen. Jaarlijks komt minstens 1,6 miljoen van de 11 miljoen kindersterfgevallen voor rekening van deze tekortkomingen.

Veilig water is een onschendbaar recht
Om kinderen in de armste gebieden te kunnen beschermen en veilige, betrouwbare watervoorzieningen aan te leggen én onderhouden, is de betrokkenheid van zowel nationale als lokale overheden nodig. Het vraagt om een sterke, politieke verantwoordelijkheid waarbij eerlijk beleid en goed management met elkaar samengaan. Bellamy: "Maar zolang de toegang tot water wordt gezien als een privilege in plaats van een onschendbaar recht zal het gebrek eraan blijven bestaan."

Unicef is ervan overtuigd dat armoede niet alleen oorzaak is van vervuild water, maar ook gevolg. Bellamy: "Onveilig drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen houdt gemeenschappen in vicieuze cirkels van ziektes, armoede en hopeloosheid. Niets staat ons in de weg om die cirkels te verbreken. De barrières zitten in het hoofd."

Water for Live
Het decennium 2005-2015 is door de VN uitgeroepen tot 'International Decade for Action: Water for Live', een internationale campagne voor veilig water en basale sanitaire voorzieningen wereldwijd. De campagne sluit direct aan bij een van de acht Millenniumdoelen, die de VN gesteld hebben en die in 2015 bereikt moeten zijn: het met minimaal tweederde terugdringen van de wereldwijde kindersterfte.

Unicef werkt in zo'n 160 landen aan de aanvoer van veilig drinkwater en de verbetering van sanitaire voorzieningen. Ook zorgt Unicef ervoor dat kinderen, evenals hun ouders en de hele gemeenschap, via uitgebreide voorlichting leren dat goede hygiëne van levensbelang is.

* * * *




Unicef